O nouă promisiune la disperare de la Dăncilă: subvenții pentru fermieri de 1,4 miliarde de euro

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.10.2019 - 13:44

Premierul Viorica Dăncilă a promis, miercuri, la „Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, că până la finalul lunii noiembrie vor fi plătite subvenții în avans de peste 1,4 miliarde de euro.

SHARE

Viorica Dăncilă a susținut că agricultorul român trebuie să se regăsească în politica agricolă și a ținut să îi asigure pe fermieri că va lupta pentru finanțarea corectă a agriculturii.

„Am fost vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, am preluat din obiectivele dvs. și le-am transpus în legislația europeană. A fost și este nevoie de măsuri la nivel european și nivel național, o Politică Agricolă Comună în care trebuie să se regăsească fermierul român, agricultorul român, o Politică Agricolă Comună în care să avem simplificare, convergența plăților. Pentru toate acestea, Guvernul României trebuie să lupte la Bruxelles, iar aici în țară să aveți convingerea că primul ministru al României, Guvernul României va fi alături de fiecare fermier”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit G4Media.

„Săptămâna viitoare vom începe plata subvenției pentru sprijinul cuplat. Suntem pregătiți ca până la finalul lunii noiembrie să plătim fermierilor sub formă de avans peste 1,4 miliarde de euro”, a promis premierul.

Viorica Dăncilă a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de PSD în domeniul agriculturii, fiind întreruptă din când în când de aplauze.

„Actualul guvern a înțeles pe deplin rolul esențial al agriculturii și importanța dezvoltării satului românesc. Am acordat la timp subvențiile (…) De la preluarea guvernării de către PSD, agricultorii români au beneficiat de fonduri de aproximativ 10,2 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde din fonduri europene, fapt fără precedent”, a spus ea.

Cu doar o zi înainte de moțiunea de cenzură împotriva guvernului pe care îl conduce și cu o zi înainte de începerea campaniei electorale pentru prezidențiale, Viorica Dăncilă a enumerat măsurile pentru susținerea produselor românești prin programele pentru tomate, pentru porci și oi, precum și pentru apicultori; fondurile de peste 335 milioane lei în reabilitarea sistemului de irigații și antigrindină; extinderea programului pentru subvențiile la motorină; garanțiile de stat pentru creditele agricultorilor; reducerea TVA la 9% pentru produsele de înaltă calitate.

Premierul  a mai promis un miliard de euro pentru susținerea zonei montane în următorii 10 ani, măsuri pentru finanțarea corectă a sectorului de cercetare, precum și investiții în 58 de licee agricole.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.