Cum a reușit Rovana Plumb să nu fie penală

DE Mircea Marian | Actualizat: 22.09.2019 - 11:10
ALIANȚA PLUMB-DĂNCILĂ După ce a fost favorita lui Dragnea la poziția de comisar european din partea României, Rovana Plumb a devenit protejata premierului Dăncilă

În lunga ei carieră politică, politiciana a scăpat de mai multe ori din ghearele DNA și a rămas în zona gri a legii.

SHARE

Doi dintre șefii Rovanei Plumb au ajuns la pușcărie – Adrian Năstase și Liviu Dragnea – dar ea, deși direct implicată în afacerile lor dubioase, n-a pățit nimic. Dosarul Belina este cel mai cunoscut scandal în care a fost angajat viitorul comisar european, dar nu este singurul.

Cu toate că aceste fapte sunt, cu siguranță, cunoscute la Bruxelles, președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyeden, a propus-o pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Având această susținere, doar Parlamentul European o mai poate opri pe Plumb pentru a ajunge în viitorul Executiv european.

O insulă pentru Dragnea

În septembrie 2017, parchetul național anticorupție a cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității Rovanei Plumb, acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

Concret, aceasta, ca ministru al Mediului, a ajutat-o pe Sevil Shhaideh, pe atunci secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, să transfere insula Belina de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman, de unde a ajuns, de facto, în proprietatea lui Dragnea, care o transformase în domeniu de pescuit.

Liviu Dragnea s-a lăudat cu capturile din Insula Belina

„Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative.

Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ“, au arătat procurorii DNA.

Citește și Plumb, primul blocaj la comisia juridică a Parlamentului European: probleme în declarația de avere

Camera Deputaților a protejat-o însă pe Rovana Plumb și a refuzat să-i ridice imunitatea. Alți acuzați în dosarul Belina, inclusiv Sevil Shhaideh, au fost trimiși în judecată, în vara lui 2018. În rechizitoriul împotriva lui Shhaideh, procurorii au arătat că Dragnea venea cu elicopterul pe insula Belina și, în acest scop, își construise chiar și un heliodrom, fără a cere vreo aprobare.

„Din declaraţia de martor a numitului Constantin Apăvăloaie, pilotul de la S.C. Cobrex Trans S.R.L., firma deţinătoare a elicopterului cu care se realizau zborurile, rezultă că heliportul a fost realizat după ce martorul şi-a făcut cunoscută intenţia, în faţa aghiotantului numitului Liviu Dragnea, de a nu mai ateriza în zona Belina din cauza terenului accidentat şi plin de bălării”, au arătat procurorii DNA.

În vara lui 2018, parchetul anticorupție a fost obligat să claseze acuzațiile împotriva lui Plumb, protejată de imunitate.

Martoră în procesul lui Năstase

Cazul Belina este cel mai celebru, dar comisarul european propus din partea României a mai fost implicat într-un dosar de corupție, cel în care Adrian Năstase a fost acuzat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale.

În 2004, Rovana Plumb era secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și trezorier/mandatar financiar al campaniei lui Năstase. A rămas doar martor în procesul denumit „Trofeul Calității”, proces care i-a adus fostului premier și lider al PSD o condamnare la doi ani de închisoare cu executare.

Din sărăcia ei, a donat la PSD

Newsweek România a arătat că Rovana Plumb nu poate justifica, din venituri, ultima donație făcută la partid.

Rovana Plumb, devenit europarlamentar PSD la alegerile din 26 mai și în cărți pentru funcția de comisar european, a donat 800.000 de lei pentru partid în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, potrivit situației „contribuțiilor competitorilor electorali declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor” făcută publică de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Rovana Plumb și-a înmatriculat mașina în Bulgaria pentru a evita timbrul de mediu de 3.000 de euro

Donația se regăsește și în declarația de avere a Rovanei Plumb publicată în vara anului 2019, fostul ministru susținând că a împrumutat cei 800.000 de lei. Suma donată este de șase ori mai mare decât veniturile Rovanei Pulmb din 2018, care sunt de 140.000 de lei.

Rovana Plumb nu are bani în conturi, potrivit declarației sale de avere, și nu precizează de unde a împrumutat banii pe care apoi i-a dat PSD. În afara împrumutului pentru partid, ea trebuie să achite rate lunare de peste 4.000 de euro, mult peste veniturile ei curente. 

Mașina bulgărească

În octombrie 2014, România liberă a relatat cum a fentat ministrul Mediului, Rovana Plumb, taxa de mediu care fusese impusă chiar în mandatul său: mașina folosită de familia ei, un Audi Q7, era înmatriculată în Bulgaria.

Autovehiculul era folosit de fiul şi de soţul ministrului Plumb, însă în anii 2012 şi 2013 maşina a figurat pe numele Rovanei Plumb, conform declaraţiilor sale de avere. Ulterior, ea a mutat mașina pe o firmă din Bulgaria.

Ulterior, ea a prezentat o dovadă eliberată de ANAF, potrivit căreia taxa de mediu, în valoare de 30.778 de lei, a fost achitată în data de 12.06.2013.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te