Academia „Ștefan Gheorghiu” dă roade: Petre Daea încasează 4.600 de euro pe lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.11.2018 - 16:41
Inquam Photos

Ministrul Agriculturii Petre Daea are o pensie comunistă de 3.000 de lei numai de la „colectiv”.

SHARE

Petre Daea încasează, în afara salariului de ministru, și o pensie conformă cu cei 17 ani pe care i-a petrecut în structurile de conducere ale agronomiei comuniste. 

 Aceasta este de cinci ori mai mare decât pensia unui țăran forțat să lucreze la CAP în vremurile comuniste.

Petre Daea a fost din 1973 până în 1990 inginer, inginer-șef de fermă la CAP Șisești și apoi șef la Consiliul Unic Agroindustrial de Stat și Coope­ratist județean și la Direcția comunistă pentru agricultură Mehedinți. El a ajuns să conducă agricultura comunistă-colectivistă din județul Mehedinți după ce a urmat patru ani la Academia „Ștefan Gheorghiu”, școala de partid și de cadre a Partidului Comunist Român.

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid (Ștefan Gheorghiu n.red)”, după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România. Acest aspect nu este menționat în cv-ul oficial al ministrului de astăzi al Agriculturii. 

Între 1982 – 1983, Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorgiu”, urmând Instiutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat. 

Pentru această înaltă calificare, dobândită în structurile educaționale comuniste, Petre Daea încasat, în anul 2017, o pensie de 35.364 de lei. Astfel, Petre Daea este recompensat cu 3.000 de lei pentru că, în comunism, a condus CAP-uri și alte organizații agricole comuniste. 

Comparativ, cele mai mici pensii din România sunt ale persoanelor care au lucrat ca muncitori/țărani la aceste CAP (Cooperativele Agricole de Producție). Spre exemplu, bunica mea, după zeci de ani în care a muncit la „colectiv”, încasează o pensie de vreo 600 de lei. Asta, deși, din pământurile bunicilor noștri au luat ființă aceste CAP-uri pe care le-a condus Petre Daea atât de eficient, în comunism, încât acum este răsplătit cu o pensie de 3.000 de lei pe lună.

Comunistul zelos

Pe lângă pensia de 36.000 de lei, Petre Daea cumulează și 144.000 de lei ca ministru al Agriculturii (2.600 euro/lunar). În 2017, Daea a mai câștigat 80.000 de lei Conform Legii 96/2006 (privind statutul deputaților și senatorilor). (1.440 euro/lună).  Comunistul zelor Petre Daea a câștigat, lunar, suma de 4.600 de euro. 

Așa cum a scris în exclusivitate Newsweek România, Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist după ce a studiat patru ani, înainte la școala de partid – Ștefan Gheorghiu. 

Daea a fost cursant la secția „Agricultură/CAP” a acestui Institut. Daea a luat note de 10 la examene precum „Materialismul dialectic și istoric, concepția revoluționară despre lume și viață a PCR, fundament teoretic al conștiinței socialiste” sau „Atributele conducerii unității agricole socialiste”. 

Citește toate dezvăluirile din Dosarul lui Daea

 La școala de elită a comuniștilor

Notă maximă în agricultura de Broșteni

Mi-am ridicat nivelul politic și ideologic

De partea statului, împotriva Securității

 Propunerile cuplului Ceaușescu pentru Institutul lui Daea

Părintele pestei porcine

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te