Cine sunt politicienii și jurnaliștii români care ne vor afară din Europa

DE Ramona Ursu, Flavia Drăgan | Actualizat: 18.03.2019 - 16:41

Sunt 12 ani de când România a intrat în marea familie europeană. În toamna lui 2006, cu câteva luni înainte de aderare, rezultatele Eurobarometrului arătau că 67% dintre români aveau încredere mare în UE.

SHARE

În același timp, încrederea în propriul Parlament era de doar 24%, iar în Guvernul de la acea vreme, condus de actualul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, era de 23%.

După mai bine de un deceniu, același Eurobarometru arată că românii privesc cu mai multă speranță spre Uniunea Europeană decât spre propriii lideri politici. Sondajul Comisiei Europene, realizat în această primăvară, evidențiază că mai bine de jumătate dintre români au o imagine pozitivă despre UE, în timp ce încrederea în Parlament a rămas la fel ca înainte de integrare – 24%, iar în Guvern – 23%.

Ce s-a schimbat în ultimii 12 ani, astfel încât încrederea României în Uniune să scadă de la aproape 70% la puțin peste jumătate? Explicațiile sunt mai multe și țin atât de contextul internațional, cât și de luptele interne. Un lucru este, însă, sigur: propaganda politico-mediatică anti-UE și cooperativa autohtonă de informații false au zdruncinat din plin România. Ultimii doi ani au fost dominați de lupta PSD-ALDE cu Justiția și de linșajul mediatic asupra Occidentului, făcut de publicațiile și televiziunile de casă ale Puterii. Rezultatul? Trei sferturi dintre români consideră știrile false o problemă la nivel național.

Cine sunt, în acest joc anti-european, „păpușile“? Cine sunt „păpușarii“? Care este scopul? Newsweek România vă propune o analiză complexă a propagandei anti-UE din România, dar și de la nivel european, realizată împreună cu mai mulți experți, precum agenția Stratfor, analiști din cadrul Comisiei Europene, dar și Vladimir Tismăneanu, Cristian Diaconescu și Barbu Mateescu.

__________________

Citește dosarul integral „Cooperativa anti-UE”

 

UE versus propaganda Kremlinului. Efectele manipulărilor asupra României

Stratfor: De ce nu-și permite România să fie anti-UE

COOPERATIVA ANTI-UE Radiografia euroscepticismului la români

Vectorii manipulărilor eurofobe

Vladimir Tismăneanu: Partida Rusă, de la Dan Zamfirescu la Răzvan Theodorescu

Cristian Diaconescu: „Toţi împotriva sistemului“

Putin și războiul său asimetric cu democrația

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.