Ciolacu vrea să taie sporurile „imorale”. Cele mai mari sunt la Guvern- 2000 lei/lună, Senat - 3.000

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.04.2023 - 21:40
Marcel Ciolacu / Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Președintele PSD Marcel Ciolacu solicită o „curăţenie generală în cheltuielile publice”, eliminarea „bonusurilor de lungă durată”. Newsweek România cere aceste lucruri de peste 3 ani, demonstrând că există un „dezmăț” al „sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă”.

SHARE

Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar, iar toate ministerele şi celelalte instituţii ar trebui să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajaţi care, pe lângă salariu, primesc şi pensie de la stat. 

”Solicit deci o curăţenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiţii”, subliniază Marcel Ciolacu.

Citește și: Dosarul „Ciuperceasca” s-a prescris. Fostul deputat PSD Andreea Cosma scapă de pușcărie

Ce este profund inechitabil

”Este profund inechitabil ca atunci când cetăţenii se confruntă cu greutăţi şi cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. 

Un Guvern, care este alături de cetăţeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituţiile publice.

Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate.

De exemplu, ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar”, a transmis preşedintele PSD pe Facebook.

Citește și: PSD îl ține pe Florin Iordache încă 5 ani la șefia Consiliului Legislativ. Salariu: 22.000 lei/lună

”Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepţional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă”, explică Ciolacu.

Ciolacu vrea să taie sporurile „imorale”

Newsweek România scrie de ani de zile despre dezmățul din bani publici care se face în numele așa numitor „sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă”, la care, cel mai probabil, s-a referit Marcel Ciolacu. Pentru că aceste sporuri se acordă tutror bugetarilor și sunt în cuantum de 15% din salariu și sunt o „rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă”, cuma  zis Ciolacu.

Unele din cele mia mari sporuri pentru „condiții grele de muncă” le regăsim chiar la secretariatul general al guvernului după se vede mai jos:

Un director sau șef de serviciu ridică sporuri lunare de 1.800-2000 de lei pentru „condiții vătămătoare de muncă”, deși lucrează de la birou din fața computerului.

Și la Senat și la Camera Deputaților, angajații primesc sporuri de condiții grele de muncă. Secretarul Senatului și al Camerei Deputaților iau un spor lunat de peste 3.000 lei pe lună. Detalii AICI

Newsweek România îi prezintă președintelui PSD o listă cu o serie de instituții care dau sporuri complet imorale angajaților doar pentru că aceștia ar sta în praf, în fața computerilor, în camere slab luminate sau kângă antene sau imprimante.

Sporurile pentru condiții vătămătoare d emuncă nu doar că nu au fost eliminate, dar ele au crescut an de an fiind indexate.

Sporuri condiții vătămătoare la Ministerul Muncii în 2021:

Citește și: EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2019


- Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – 2.778.000 lei

- Casa Națională de Pensii Publice - 2,8 milioane lei.

- Inspecția Muncii: 963.527 lei

- Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: 1.116.006 lei

  • Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială: 947.224 lei.

Citește și: Sporuri de milioane acordate la ministere pe baza unor documente emise de un Institut din subordine

Citește și: EXCLUSIV Angajații Primăriei București, sporuri de 2 milioane euro. Loviți de unde electromagnetice

Primul articol scris de Newsweek România despre sporurile imorale date de angajaților de la buget a apărut în ianuarie 2020. În articolul de mai jos am explicat pe larg cum sunt posibile din punct de vedere legat și de ce nu sunt nimic altceva o „atenție” din bani publici.

Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite

Și fostul premier Florin Câțu a promis să le elimine dar nu a făcut-o. El a estimat aceste sporuri la 27 de miliarde de lei.

Citește și: Florin Cîțu, obligat să destructureze grupul organizat care a crescut sporurile și de 600 de ori

 

Coaliția a decis reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei

Coaliţia de guvernare a decis pe 4 aprilie, în şedinţa de la Palatul Victoria, reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, în urma colectării slabe la bugetul de stat, dar fără a tăia de la investiţii.

Astfel, printre măsurile discutate se află reducerea numărului de membri din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat şi reducerea valorii indemnizaţiilor de şedinţă, pentru ca guvernul să se încadreze în deficitul bugetar, au precizat surse politice pentru News.ro.

Ministerul Finanţelor pregăteşte propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesenţiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget uşor sub aşteptări în primul trimestru al acestui an, a transmis pentru Profit.ro ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te