Cancelarul Austriei, somat să nu se opună aderării României la Schengen. Ce șanse sunt să accepte

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.11.2023 - 14:52
Cancelarul Austriei, somat să nu se opună aderării României la Schengen. Ce șanse sunt să accepte - Foto: Profimedia Images
Cancelarul Austriei, somat să nu se opună aderării României la Schengen. Ce șanse sunt să accepte - Foto: Profimedia Images

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, este somat de un europarlamentar român să nu se mai opună aderării României la Schengen.

SHARE

Europarlamentarul român Vlad Botoş (grupul Renew) i-a cerut cancelarului Austriei, Karl Nehammer, într-o intervenţie în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, să nu se mai opună aderării României la spaţiul Schengen.

„Îl somez pe domnul cancelar Nehammer să-l mandateze pe ministrul de Interne, pe Gerhard Karner, și, la consiliul din 5 decembrie, Austria să nu se mai opună aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen”, a afirmat Vlad Botoş , în plenul PE. 

"Ne găsim în situaţia incredibilă în care Parlamentul European recomandă aderarea, Comisia Europeană constată că toate criteriile sunt îndeplinite şi recomandă aderarea şi, mai mult, toate statele membre, cu o singură excepţie, sunt de acord cu aceasta, deci am putea spune că şi Consiliul este, în marea lui majoritate, de acord. Însă nu putem obţine acordul între cele trei instituţii", a subliniat Vlad Botoş, informează Agerpres.

Citește și: Austria întreabă populația dacă ar împușca un inamic într-un război. Procentul nu le dă speranțe

„Aseară, în Parlamentul European am vorbit din nou despre aderarea României la Spațiul Schengen așa cum o fac în fiecare sesiune plenară de la începutul mandatului de europarlamentar.

Nu putem să obosim și nu putem să încetăm să mai vorbim până când nu atingem acest obiectiv de țară.

România trebuie să intre în Schengen și nu o să încetez să discut, să negociez, să aduc argumente, să organizez evenimente, să încerc să conving până când nu o să avem dreptul la liberă circulație pe care îl au cetățenii europeni”, a explicat europarlamentarul român și pe pagina sa de Facebook.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european de liberă circulaţie, se regăseşte pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la începutul lunii decembrie la Bruxelles, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului.

Citește și: Ce soluții are România dacă nu intră în Schengen în 2023. Europarlamentar: Să deschidem granițele

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen şi un posibil vot privind aderarea României şi a Bulgariei.

În urmă cu un an, tot la Consiliu JAI, Austria s-a opus aderării celor două ţări la Schengen, în timp ce în cazul Bulgariei opoziţia a venit şi din partea Olandei.

Ce șanse sunt ca Austria să nu se mai opună intrării României în Schengen

Votul pentru aderarea României la Schengen este doar „posibil” la Consiliul JAI din 4-5 decembrie potrivit documentelor oficiale. Punerea la vot depinde de presiunea pe care state UE o pun pe Austria, situația reală a migrației și puterii de convingere a Bucureștiului și Sofiei.

Citește și: DOCUMENT Votul pentru aderarea României la Schengen este doar „posibil” la JAI. De ce depinde ?

Potrivit ordinii de zi provizorii a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, unul dintre punctele care urmează să fie supuse la vot este aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu toate acestea, o notă de pe ordinea de zi specifică faptul că acesta este un "posibil" subiect de discuție. 

Răspunsul brutal este puțin probabil. Bulgarii scriu că o delegație din Țările de Jos va vizita Bulgaria. Sofia are o mică problemă și cu votul Olandei.

Ministrul de externe al Austriei a fost cât se poate de clar în dialogul său de săptămâna trecută cu omologul bulgar și i-a spus că Viena își menține veto-ul.

Austria are o problemă generală cu Schengen, a declarat ministrul de externe Schallenberg în timpul unei vizite la Viena la omologul său bulgar.

Tonul între Viena și Sofia a fost destul de dur în ultima vreme, relațiile diplomatice fiind tensionate din cauza veto-ului Austriei la aderarea Bulgariei (și a României) la Schengen. În timpul vizitei de vineri la Viena a ministrului bulgar de externe, Mariya Gabriel, nu a existat niciun semn de schimbare în acest sens.

O decizie privind supunerea la vot va fi luată probabil, în culise, săptămâna viitoare. Dacă Austria nu va da semne de flexibilitate, aderarea nu va fi supusă la vot.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te