Votul pentru aderarea României la Schengen este doar „posibil” la Consiliul JAI din 4-5 decembrie, potrivit documentelor oficiale. Punerea la vot depinde de presiunea pe care state UE o pun pe Austria și de cât de persuasiv e Bucureștiul.
O știre lansată de eurodeputatul Vlad Gheorghe spune că aderarea României și Austriei este pe ordinea de zi.
Votul pentru aderarea României la Schengen este doar „posibil” la JAI
„ACUM la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie. Menționarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an.
Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”, a scris europarlamentarul.
Consultând agenda reunii vedem că lucrurile nu sunt atât de optimiste. O mică notiță arată că votul este doar POSIBIL.
„Situația generală a spațiului Schengen
a) Barometrul Schengen
b) Sporirea eficienței sistemelor de returnare
Schimb de opinii
(posibil.) Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor din
acquis-ului Schengen în Bulgaria și România
(Temei juridic: Articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare a Bulgariei din 2005.
și a României)
Adoptare”, este agenda Consiliului potrivit documentului.
Într-un articol din 24chasa, bulgarii au sesizat micul amendament.
Potrivit ordinii de zi provizorii a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, unul dintre punctele care urmează să fie supuse la vot este aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu toate acestea, o notă de pe ordinea de zi specifică faptul că acesta este un "posibil" subiect de discuție.
Cât de probabil e votul?
Răspunsul brutal este puțin probabil. Bulgarii scriu că o delegație din Țările de Jos va vizita Bulgaria. Sofia are o mică problemă și cu votul Olandei.
Ministrul de externe al Austriei a fost cât se poate de clar în dialogul său de săptămâna trecută cu omologul bulgar și i-a spus că Viena își menține veto-ul.
Austria are o problemă generală cu Schengen, a declarat ministrul de externe Schallenberg în timpul unei vizite la Viena la omologul său bulgar.
Tonul între Viena și Sofia a fost destul de dur în ultima vreme, relațiile diplomatice fiind tensionate din cauza veto-ului Austriei la aderarea Bulgariei (și a României) la Schengen. În timpul vizitei de vineri la Viena a ministrului bulgar de externe, Mariya Gabriel, nu a existat niciun semn de schimbare în acest sens.
Citește și: Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României. Ne rămâne o ultimă soluție
O decizie privind supunerea la vot va fi luată probabil, în culise, săptămâna viitoare. Dacă Austria nu va da semne de flexibilitate, aderarea nu va fi supusă la vot.
Newsweek România a explicat în mai multe articole de ce sunt șanse minime ca Austria să fie de acord cu aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Citește și: Adio, Schengen pentru România! 66% dintre austrieci s-au săturat de migrație. Guvernul se va supune
Citește și: Austria, de neclintit să ne lase în Schengen, deși UE dă 15 miliarde € pentru gestionarea migrației