De câte voturi mai are nevoie Orban pentru investirea Guvernului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.10.2019 - 22:43
Premierul desemnat, Ludovic Orban/Foto: Inquam Photos

Premierul desemnat Ludovic Orban va merge joi cu lista de miniștri și cu programul de guvernare în Parlament. Momentan, Guvernul Orban mai are nevoie, oficial, de 12 voturi pentru investirea în Parlament.

SHARE

Update: Un calcul făcut de liberali precizează 221 de voturi „sigure” pentru Guvern, având în vedere că există parlamentari din partea USR care au probleme de sănătate și nu vor putea fi prezenți. Grupurile PNL de la Camera Deputaților și Senat au un număr total de 96 de parlamentari. Potrivit Mediafax, Mihăiță Găină, fost deputat PSD care a semnat moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă, este posibil să se afilieze grupului PNL de cameră.

Ar putea vota 39 de parlamentari USR, 30 de la UDMR, 97 de la PNL, 24 parlamentari ALDE și 18 de la PMP. Ar mai fi 16 parlamentari din partea minortităților. Potrivit unor surse, Orban ar mai avea nevoie, în realitate, de votul a patru parlamentari.

Pentru ca Guvernul Orban să fie investit este nevoie de 233 de voturi „pentru”.

Liderul PNL va depune la Parlament programul de guvernare și lista membrilor propuși ai cabinetului joi după-amiază, la orele 16.00-17.00. Înainte de aceasta, va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, pentru o ultimă discuție legată de lista de miniștri și programul de guvernare, potrivit informațiilor Digi24.

Tot mâine va avea loc o ședință a conducerii liberalilor, pentru a vota lista propusă de Ludovic Orban.

Apoi, premierul desemnat o va depune la Parlament, pentru ca audierea miniștrilor să poată avea loc săptămâna viitoare, iar votul în plen ar putea fi dat peste două săptămâni.

Citește și: Lista de miniștri cu care Orban intră în negocierile finale pentru susținerea noului guvern

Față de săptămâna trecută, în planurile PNL a reintrat Ministerul Tineretului și Sporturilor, pe care inițial liberalii îl voiau desființat, lucru ce ar urma însă să se întâmple cu Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. În privința numelor, au intervenit și aici câteva schimbări. În final, lista va fi validată de Ludovic Orban cu Klaus Iohannis, arată Hotnews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.