Avertismentul SUA pentru România: „Pacea nu este gratuită. Nu e suficient 2% din PIB pentru Apărare"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.04.2025 - 09:30
Avertismentul SUA pentru România: „Pacea nu este gratuită. Nu e suficient 2% din PIB pentru Apărare" - Foto: Profimedia images
Avertismentul SUA pentru România: „Pacea nu este gratuită. Nu e suficient 2% din PIB pentru Apărare" - Foto: Profimedia images

Avertismentul SUA pentru România. Statele membre NATO, inclusiv România trebuie să-și majoreze urgent cheltuielile pentru apărare, depășind pragul actual de 2% din PIB, a transmis Ambasada SUA la București.

SHARE

Ambasada SUA la București a avertizat joi că alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu mai este suficientă pentru a garanta securitatea NATO în actualul context geopolitic. 

Oficialii americani transmit pe această cale că securitatea alianței depinde de investiții mai mari în domeniul militar.

Avertismentul SUA pentru România: „Pacea nu este gratuită. Nu e suficient 2% din PIB pentru Apărare"

Într-un mesaj publicat pe Facebook, oficialii americani subliniază că aliații „vor trebui să cheltuiască un procent mult mai mare din PIB pentru a răspunde nevoilor unui viitor sigur și securizat”.

„Doar atunci când toți aliații își asumă investiții adecvate în propria securitate, putem garanta cu adevărat pacea pentru întreaga Alianță NATO. Pacea nu este gratuită”, se arată în mesajul Ambasadei SUA.

Citește și: Trump întoarce spatele NATO. O să apere doar dacă sunt atacate statele care cheltuie 5% din PIB

Doar două treimi dintre statele NATO respectă angajamentul de 2%

Mesajul ambasadei este însoțit de un videoclip care amintește că Articolul 3 din Tratatul NATO obligă fiecare stat membru să investească în propria apărare și în apărarea colectivă a alianței.

În teorie, toate statele NATO trebuiau să atingă pragul de 2% din PIB alocat apărării până în 2024. Cu toate acestea, doar două treimi dintre aliați și-au îndeplinit acest angajament.

În acest context, oficialii americani consideră că nivelul actual de cheltuieli militare este insuficient și că fiecare stat membru trebuie să facă eforturi suplimentare pentru întărirea NATO.

Citește și: O țară din Europa investește 2 miliarde de euro în Apărare. A achiziționat o armă temută

Statele Unite cer o contribuție mai mare din partea aliaților

Secretarul de Stat american Marco Rubio a transmis, tot joi, că SUA își mențin angajamentul față de NATO, dar a reiterat așteptarea ca toate cele 32 de state membre să contribuie financiar la apărarea colectivă.

Sursa foto: Profimedia images

Washingtonul investește în prezent 3,4% din PIB în cheltuielile militare, în timp ce statele europene au angajamente mai reduse.

Printre excepții se numără Polonia, care alocă 4,7% din PIB pentru apărare, în timp ce țări precum Italia și Spania nu ating nici măcar pragul de 2%.

O propunere de creștere la 3,5% din PIB urmează să fie analizată de Mark Rutte, dar o decizie finală este așteptată la summitul NATO de la Haga, din luna iunie, unde va fi prezent și președintele american Donald Trump.

Această dezbatere privind cheltuielile de apărare capătă o importanță tot mai mare în contextul conflictului din Ucraina și al tensiunilor geopolitice dintre NATO și Rusia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te