Alegeri 9 iunie. Prezența la vot poate fi urmărită în timp real. Ce pot face tabletele date de STS?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.05.2024 - 17:56
Ce pot face tabletele STS la alegerile din 9 iunie - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis că peste 50.000 de oameni angrenați în scrutinul din 9 iunie au fost instruiți cum să folosească cele 30.000 de tablete care vor măsura prezența la vot dar vor avea și alte utilizări foarte importante.

SHARE

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis că instruiește din punct de vedere tehnic personalul care va fi prezent în secțiile de votare din țară și din străinătate.

Este vorba despre peste 50.000 de oameni. 

De asemenea, au fost distribuite 30.000 de tablete care vor fi utilizate în secțiile de votare din România și diaspora.

Prezența la vot va putea fi urmărită în timp real de orice cetățean

 Tabletele, aplicațiile și sistemele informatice au implementate măsurile de securitate cibernetică necesare.

”Următoarea etapă în calendarul de organizare a proceselor electorale din 9 iunie 2024 este cea de desfășurare a simulărilor, în cadrul cărora ne vom asigura că operatorii de calculator cunosc modul de utilizare a tabletei și vor testa din punct de vedere tehnic și operațional aplicațiile și sistemele informatice”, a transmis STS.

Citește și: Softul STS care împiedică fraudele în alegerile din acest an. ”Semnalul se duce direct la MAI”

 În 8 iunie a.c., începând cu ora 22:00, acestea vor fi operaționalizate întrucât începe votul în Noua Zeelandă.

Datele statistice cu prezența alegătorilor în secțiile de votare și procesele-verbale încheiate la finalul procesului electoral vor fi afișate în timp real și disponibile publicului pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

 De subliniat este faptul că STS nu este organizatorul alegerilor cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Însă STS asigură suportul tehnic IT&C pentru alegeri. 

Acest suport tehnic înseamnă: 

·       servicii securizate de comunicații și tehnologia informației;

·       tablete și echipamente;

·       Aplicația pentru verificarea dreptului de vot al alegătorilor (ADV):

Cum se verifică dacă o persoană are dreptul la vot

Atunci când intri în secția de votare, înainte de a primi ștampila și buletinele de vot, trebuie să treci prin niște proceduri. 

Mai întâi, trebuie să fie verificată cartea de identitate. 

-   operatorul de calculator scanează zona MRZ a actului de identitate (CI, CI electronică sau pașaport), iar ADV facilitează exercitarea dreptului de vot (afișează secția la care este in lista permanentă, afișează poziția din listă);

 -  dacă aplicația semnalează că persoana a votat în altă secție, că are drept de vot interzis, nu a împlinit vârsta de 18 ani, că este posibil ca actul de identitate să fie expirat, singurul care decide dacă persoana poate sau nu să voteze este președintele secției de votare; sub nicio formă ADV nu împiedică exercitarea dreptului de vot al unui cetățean.

Citește și: Ofițeri STS, condamnați pentru că fraudau concursurile de promovare în funcții. Cum acționau

Apoi, trebuie să știm că sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV)  centralizează date statistice privind prezența alegătorilor la vot și le publică în timp real pe internet pe pagina web https://prezenta.roaep.ro;

De asemenea, sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV):

- centralizează datele și fotografiile proceselor-verbale întocmite și semnate de președintele și toți membrii secției de votare;

-   datele și fotografiile proceselor-verbale se transmit în timp real în sistemul informatic care le publică pe https://prezenta.roaep.ro și sunt disponibile publicului;

o   când președintele secției de votare depune la BECL/BECJ procesele-verbale, acestea sunt comparate, pentru verificare, cu fotografiile din sistem.

În plus, transparența și integritatea procesului electoral este asigurată și prin tehnologia blockchain implementată pe aplicațiile și sistemele informatice dezvoltate de STS. Această tehnologie nu permite modificarea sau alterarea datelor, nici măcar de administratorii acestora. Datele din SIMPV și SICPV pot fi verificate, în timp real, pe https://voting.roaep.ro, site disponibil publicului.

Tabletele sunt folosite și pentru înregistrarea audio-video a procesului de numărare a voturilor și verificarea corelațiilor din procesele-verbale de către președintele, operatorii de calculator și membrii secției de votare, la închiderea urnelor.

 Personalul din secțiile de votare nu este al STS. Atât președintele și membrii secției de votare, cât și operatorii de calculator sunt desemnați de AEP

Peste 50.000 de oameni instruiți să folosească sistemul STS

Până acum, specialiștii STS care susțin sesiunile de instruire au pregătit:

·       22.800 de operatori de calculator pentru secțiile de votare din țară, care vor utiliza tabletele și aplicațiile informatice puse la dispoziție de instituția noastră;

·       19.000 de președinți ai secțiilor de votare din țară;

·       6.600 de președinți și membri-operatori de calculator ai secțiilor de votare din diaspora;

·       4.300 de informaticieni desemnați de primării pentru birourile electorale de circumscripție locală.

Personalul din secțiile de votare are nevoie de aceste instruiri pentru a stăpâni modul de lucru cu tabletele și aplicațiile destinate verificării dreptului de vot al alegătorilor și centralizării proceselor-verbale încheiate și semnate de președintele și membrii secției de votare. Instruirile s-au desfășurat în format fizic în țară și prin videoconferință cu străinătatea.

Anterior perioadei de instruire, STS a distribuit, în conformitate cu atribuțiile stabilite prin legislația electorală, peste 29.500 de tablete pentru buna desfășurare a alegerilor, 23.300 de tablete la nivel național și 6.200 de tablete în străinătate. Centrul de intervenție tehnică are pregătite tablete de rezervă pentru a putea înlocui echipamentele în eventuale situații de nefuncționare, semnalate din secțiile de votare, a mai transmis STS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te