Softul STS care împiedică fraudele în alegerile din acest an. ”Semnalul se duce direct la MAI”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 30.05.2024 - 17:57
Softul STS pentru alegerile din 2024 - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea (rol ilustrativ)
Directorul STS, generalul Ionel-Sorin Bălan - Foto: : INQUAM PHOTOS/ Sorin Cîrstoveanu

Avem un maraton de alegeri în acest an. Românii sunt chemați la urne pentru pentru a-și alege primarii, europarlamentarii, președintele, consilierii locali și județeni și parlamentarii. Mizele sunt foarte mari, astfel că au fost luate măsuri de contracararea fraudei.

SHARE

Cei care cred că pot vota de mai multe ori ar fi mai bine să lase deoparte aceste gânduri. Un soft al Serviciului de Telecomunicații Speciale emite o alertă roșie direct la Ministerul de Interne, dacă depistează un CNP care a mai fost înregistrat în altă secție de votare. 

Tablete de la STS, conecatate la routere securizate, vor fi folosite în secțiile de votare. Cu ajutorul lor se va măsura prezența la vot. Este vorba despre zeci de mii de astfel de tablete în România și străinătate. 

Citește și: Alegeri 9 iunie. Prezența la vot poate fi urmărită în timp real. Ce pot face tabletele date de STS?

Softul STS care împiedică fraudele în alegerile din acest an. ”Semnalul se duce direct la MAI”

Investiții totale ale STS în soluțiile care trebuie să protejeze alegerile din 2024 de eventualele fraude ajung la peste120 de milioane de lei. Această sumă nu include salariile celor 1.500 de angajați ai STS angrenați în procesul din 9 iunie, conform generalului Ionel-Sorin Bălan, directorul STS.

În acest proces electoral STS are 28.000 de tablete distribuite în țară, peste 6.000 în secțiile din străinătate și sunt peste 4.300 de routere instalate care vor asigura semnalul astfel încât să fie asigurat semnalul pentru acestea. 

Citește și: De ce nu a funcționat sistemul RO-Alert ieri? Doar apelurile la 112 s-au putut efectua

Peste 50.000 de oameni din secții și autorități electorale vor primi instruire prin sistem de videoconferință de la STS.

Directorul STS, generalul Ionel-Sorin Bălan - Foto: : INQUAM PHOTOS/ Sorin Cîrstoveanu

Specialiștii din Serviciul de Telecomunicații Speciale spun că softul asigură, din punct de vedere tehnic, alegeri ”sigure și corecte” și reprezintă o modalitate de verificare în cazul eventualelor contestații. 

Însă trebuie spus că nu vorbim despre vot electronic, iar STS nu da rezultatul voturilor, AEP fiind autoritatea care se ocupă de acest lucru. 

Serviciul de Telecomunicații Speciale pune la dispoziție sistemul de verificare pe tabletă al celor care vin să voteze. Astfel arată prezența la vot și, de asemeena, centralizează procesele verbale. De fapt aceste date sunt doar oglindiri digitale ale documentelor din secțiile de votare.

Procesele verbale se completează de mână în secțiile de votare iar acestea sunt singurele documente oficiale ale alegerilor. 

Conform lui Remi Manda, coordonator management operațional STS, aceste date sunt postate imediat pe site-ul AEP, după întocmirea și validarea de reprezentanții partidelor și de către președintele secției. Iar ăn acest mod pot fi verificate, în orice moment, de către orice cetățean. 

Iar în cazul în care vor fi contestații, STS transmite că este pregătit să dea explicații cetățenilor. Șefii serviciului au subliniat că sistemul este sigur și garantează, din punct de vedere tehnic, alegeri corecte, acesta fiind validat de mai multe rânduri de alegeri și recunoscut internațional ca fiind performant, conform coordonatorului tehnic al programului, generalul Manuela Sărățeanu. 

Alegeri în context de risc de securitate cibernetică?

Aproximativ 14 milioane de incidente de securitate cibernetică au fost semnalate anul trecut. Cu toate acestea, STS nu consideră că sistemul folosit în aceste alegeri ar putea fi atacat.

Reprezentanții serviciului spun că a fost întărită securitatea cibernetică dar nu sunt evaluări interne privind atacuri posibile sau riscuri mai mari în acest an electroal și nici nu au primit informări în acest sens de la alte instituții. Iar sistemul despre care vorbim este bine pus la punct iar acest lucru poate fi demonstrat orcând.

Ce se întâmplă dacă apare alerta roșie?

Atunci când cartea de identitate a cetățeanului este scanată în secția de votare. Va fi folosită scanarea MRZ, iar operatorul vede dacă cetățeanul e în circumscripția unităţilor administrativ-teritoriale sau a votat în altă parte.

În cazul în care este vorba despre vot multiplu, sistemul emite o alertă roșie care semnalizează inclusiv locul unde a votat persoana respectivă.

Citește și: Ofițeri STS, condamnați pentru că fraudau concursurile de promovare în funcții. Cum acționau

Aceeași alertă ajunge și la poliție, în timp real. Conform specialiștilor de la STS, vor fi validate mai întâi alegerile europarlamentare apoi cele locale. Astfel că est eposibil ca o persoană să voteze la europarlamentare într-o localitate și la cele locale, în alta. 

Toate informațiile pot fi verificate instant. Pentru că președinții secțiilor de votare pot verifica prin telefon dacă o persoană a mai votat în altă parte sau nu. 

Prezența la vot va fi actualizată la minut.

STS a luat măsuri să nu existe fluctuații ale transmisiei de Internet. Tabletele nu vor fi conectate pe rețelele Wi-Fi ale școlilor unde se organizează secțiile de votare ci vor avea SIM propriu și rooter în cazul în care este nevoie să fie ridicat semnalul. 

Conform reperezentanților serviciului, tabletele se vor închide după ce ușa secției de vot va fi închisă. După acest moment, acest device nu va mai putea fi deschis pentru că este blocat din sistem. 

 Acestea trebuie să fie predate în termen de către cinci zile reprezentanților Serviciulu de Telecomunicații Speciale. STS va descărca toate datele pe unități de memorie exteren care vor fi distruse iremediabil după jumătate de an. 

În 2024, în România vor fi trei runde de alegeri. Primele vor fi pe 9 iunie. Etse vorba despre alegerile europarlamentare și locale. Apoi, în septembrie vor fi alegerile prezidențiale, iar pe 8 decembrie cele parlamentare. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te