Ofițeri STS, condamnați pentru că fraudau concursurile de promovare în funcții. Cum acționau

DE Alin Crișan | 08.08.2023 - 18:29
STS - Foto: sts.ro/ imagine cu caracter ilustrativ

Doi ofiţeri şi un subofiţer de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi un poliţist de frontieră din Giurgiu au fost condamnaţi cu suspendare vineri de Curtea de Apel Bucureşti pentru fraudarea unor concursuri de promovare în funcţii la STS.

SHARE

Potrivit deciziei instanţei, căpitan Adelina Sofia Ştefan, ofiţer în cadrul DMRU - Biroul Recrutări, a fost condamnată la un an închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, ea având de efectuat şi 90 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la Adăpostul de câini comunitari al Poliţiei Locale Sector 1 sau Administraţia Domeniului Public Sector 1 Bucureşti.

Ofițeri STS, condamnați pentru că fraudau concursurile de promovare în funcții. Cum acționau

De asemenea, căpitan Ana Maria Daniela Berhardt a primit 2 ani închisoare cu suspendare pentru acceaşi infracţiune şi 90 de zile muncă în folosul comunităţii la Episcopia Giurgiu sau SC Întreţinerea Peisagistică a Spaţiilor Verzi SA, iar soţul său, Liviu Berhardt (agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu), a fost condamnat la 3 ani cu suspendare şi 90 de zile muncă în folosul comunităţii.

În acelaşi dosar, plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi, a fost condamnată la un an închisoare cu suspendare şi 90 de zile muncă în folosul comunităţii la Consiliul Local Iaţi - Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat sau Consiliul Local Iaşi - SC SALUBRIS SA.

În schimb, judecătorii i-au achitat pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS şi locotenent colonel (în rezervă) Ana Niţu, şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din cadrul STS, acuzaţi de abuz în serviciu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Conform DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din corpul subofiţerilor în cel al ofiţerilor.

Concret, cu ocazia organizării primului concurs, Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil după susţinerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, Daniela Berhardt ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi "apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS".

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

"Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă", susţin procurorii.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul Gabrielei Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea mai multor subiecte.

În acest caz a fost implicat şi generalul de brigadă în rezervă Nicolae Fugulin, care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, el fiind condamnat în februarie 2021 de Curtea de Apel Bucureşti la un an şi opt luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

Nicolae Fugulin a fost acuzat de DNA că a primit diverse bunuri de la poliţistul Liviu Berhardt (două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco şi suma de 360 lei), pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca soţia poliţistului să promoveze concursul de ofiţer.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te