Ambasada Israelului condamnă dur declarațiile ministrului Daea

DE Mircea Marian | Actualizat: 26.07.2018 - 17:19
Foto: Inquam Photo/George Călin

Ambasada Israelului la București a reacționat la afirmațiile ministrului Petre Daea, care a comparat asomarea porcilor care au pestă porcină cu Auschwitzul. Ambasada și-a exprimat „consternarea” și „dezamăgirea” față de aceste declarații.

SHARE

„Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime. Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat”, se arată în comunicatul ambasadei. 

România a făcut progrese „extraordinare" în domeniul studierii, educaţiei şi comemorării Holocaustului, precizează ambasada, exprimând convingerea că aceste demersuri vor continua şi în viitor.

Citește și: VIDEO Gafă incredibilă: ministrul Daea compară incinerarea porcilor cu Auschwitz-ul

"Această pagină neagră a istoriei nu trebuie să se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generaţii, şi nu numai, să cunoască şi să înţeleagă istoria Holocaustului. Ne aşteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta", mai precizează Ambasada Israelului la Bucureşti.

Reacția ambasadei este mult mai dură decât cea a deputatului Silviu Vexler, care reprezintă comunitatea evreiască din România. „Nu pot fi făcute comparații cu tragediile inimaginabile care au avut loc în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau și cu asasinarea în masă a milioane de oameni nevinovați de către un regim criminal.

Aștept ca domnul ministru Daea să înțeleagă gravitatea acestei formulări și să prezinte urgent scuze publice pentru această greseală inacceptabilă”, a scris Silviu Vexler pe Facebook.  Actrița Natalie Ester i-a răspuns, la această postare:  ”Scuzele nu sunt suficiente. Demisia!”.  

Citește și: Daea, doar o scuză pentru gafa făcută: În sufletul meu este foarte multă durere

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -