Alina Gorghiu despre angajarea răspunderii: Avizul Ministerului Justiţiei, favorabil, cu observaţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.09.2023 - 11:50
Alina Gorghiu despre angajarea răspunderii - Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat că, pe angajarea răspunderii, avizul ministerului ei a fost unul favorabil, cu observaţii, dar "e drept, au fost destul de multe observaţii făcute de aparatul tehnic", ce "au fost înaintate Ministerului de Finanţe".

SHARE

Avizul este însă doar consulativ. Alina Gorghiu a afirmat despre asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale că ”vorbim de o procedură obişnuită”.

”Hotărârea de Guvern 561/2009 ne dă nouă dreptul, MInisterului Justiţiei, să dăm aviz pe prooiectele de lege, pe ordonanţele de guvern venite pe circuit de la orice minister.

Alina Gorghiu despre angajarea răspunderii

Ca atare, trebuie ăs spun de la bun început că şi în cazul acestui aviz, ca şi în cazul celorlalte, Ministerul Justiţiei are atributul de a proteja Executivul sau ministerul iniţiator. Nu vrem să îl încurcăm, nu vrem să punem beţe în roate niciunei reforme”, a spus Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a menţionat că aproape de fiecare dată aceste avize includ observaţii şi pot fi favorabile fără observaţii, cu observaţii sau negativ, ceea ce se întâmplă destul de rar.

”În cazul acesta, pe angajarea răspunderii, avizul Ministerului Justiţiei a fost unul favorabil, cu observaţii.

Citeşte şi: Peste 80 de schimbări la Codul Fiscal, printre noile măsuri fiscale. Principalele modificări

E drept au fost destul de multe observaţii, făcute de aparatul tehnic, au fost înaintate nu Guvernului ci ministerului iniţiator, Ministerul de Finanţe”, a completat Gorghiu, precizând că ministrul Boloş a venit cu o formă îmbunătăţită în Guvern şi a integrat o parte din aceste observaţii venite de la Ministerul Justiţiei.

”Astăzi, procedura a ajuns la Parlament, până în ora 13.00 vor fi depuse amendamente, acele amendamente intră din nou în circuitul de avizar,e vor fi discutate în şedinţa de Guvern, încă nu avem o oră a şedinţei, ulterior vedem ce amendamente se preiau şi care nu se preiau şi Guvernul va face acest anunţ pentru ca angajarea să fie undeva la finalul zilei în plen reunit”, a mai declarat Alina Gorghiu, conform News.ro.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre pachetul de măsuri fiscale: „Nu vorbim de introducere de noi taxe”

Ministrul a precizat despre avizul Ministerului Justiţiei că este unul consultativ.

”Ministerul nu poate spune ce este constituţional sau nu este consituţional într-o lege, doar Curtea Constiutţională a României poate face acest lucru”, a arătat Gorghiu.

Ministrul a ţinut să sublinieze că avizul a fost unul favorabil. ”Am văzut declaraţii cum Ministerul Justiţiei desfiinţează practic angajarea răspunderii, Ministerul de Finanţe a preluat parte din aceste observaţii”, a mai spus Gorghiu, precizând că obligaţia sa a fost de a transmite acest aviz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te