Alegerile locale din iunie vor „închide” primăriile pe timpul verii? De ce vom avea 3 luni de haos

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.02.2024 - 10:52
PNL și PSD s-au înțeles asupra datelor alegerilor Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Liderii PNL și PSD au convenit asupra unui calendar al alegerilor din acest an. Astfel, primul scrutin va fi pe 9 iunie când vor fi comasate alegerile Locale și cele Europarlamentare. Însă sunt mai multe semne de întrebare cu privire la constituționalitatea acestora.

SHARE

Primele alegeri din anul 2024 au fost stabilite pentru data de 9 iunie. Atunci alegem primarii, consilierii dar și europarlamentarii.

Alegerile locale cu aproape 4 luni mai devreme față de cele din 2020, reprezintă însă o provocare. Primarii în funcție au mandat până în septembrie. Ceilalți nu pot să lucreze dacă nu sunt validați.

Pe de altă parte, pentru realizarea acestor alegeri trebuie schimbată legea. 

Alegerile locale din iunie vor „închide” primăriile pe timpul verii? De ce vom avea 3 luni de haos

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că, legat de aceste alegeri, este nevoie de o modificare a legii electorale și a codului administrativ. 

Citește și: Ciucă și Ciolacu au anunțat când vor merge românii la vot. Când alegem președintele?

”Constituția spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte. Este nevoie de o modificare a legislației.

Legea spune că mandatele sunt de 4 ani, nu mai mult, nu mai puțin. Trebuie schimbată și legea electorală. Pentru că dispozițiile din prezent nu se mai potrivesc dacă fac alegerile mai devreme și intră în funcție mai târziu.

Deranjul va fi foarte mare din mai multe puncte de vedere. Primarii care nu vor mai ieșii primari și consilierii care nu vor mai ieși consilieri, credeți că vor mai da pe la muncă până în septembrie?

Va fi o vară în care administrația locală nu va mai exista sau nu va avea conducere. Pentru că noii aleși nu pot să se prezinte pentru că nu sunt validați, nu pot să primească salariu și nu poți să te duci la muncă fără salaiu, iar cei care au pierdut alegerile nu se vor mai duce la muncă de ciudă”, a spus Augustin Zegrean la postul B1Tv.

Fostul președinte al CCR a mai spus că vom avea 3 luni în care nu știe nimeni cine va conduce administrația publică locală ”și nu știu dacă est ebine pentru țară pentru că nu cred că suntem atât de bine puși la punct să funcționăm și fără primării și fără consilii locale”.

Augustin Zegrean Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Citește și: PSD și PNL, liste comune la europarlamentare, care vor fi comasate cu localele pe 9 iunie

Data alegerilor poate fi contestată la CCR?

Pe de altă partea, stabilirea datei alegerilor ar puta fi contestată. Însă nu neapărat de către celelalte partide politice. 

Există două metode prin care se poate legaliza data alegerilor din 9 iunie: prin lege, dar aceasta ar dura mult, sau prin OUG.

”Dacă o fac prin lege, aceasta ar putea fi contestată la CCR, ca orice lege. Însă dacă aleg această cale va trece prea mult timp până se va adopta legea. Este posibil să se finalizeze promulgarea acesteia după alegeri. 

Dacă se face prin OUG, atunci aceasta nu poate fi atacată la CCR de către partidele politice. Singurul care o poate face este avocatul poporului. Sau orice cetățean care consideră că este vătămat într-un drept al său de către o ordonanță poate să atace la Curtea de Apel , deci in justiție, la instanta de Contencios administrativ. Această instanță, după ce înregistrează cererea sesizează CCR pentru a vedea dacă ordonanța încalcă sau nu constituția și în funcție de răspunsul CCR judecă cererea cetățeanului respectiv”, a spus Augustin Zegrean într-un interviu la postul B1

Citește și: Alegeri europarlamentare și locale, 9 iunie. Prezidențiale, în septembrie. Parlamentare, decembrie

Fostul șef al CCR a precizat că o astfel de contestație ar putea avea succes.

”Dacă este să ne luăm după practica Cruții, da. Pentru că este o decizie din 2012 care la solicitarea acestor 2 partide care acum au fpcut comasare. Curtea a declarat neconstituțională această soluție.

Atunci voiau să aducă alegerile parlamentare alături de cele locale și atunci CCR a explicat pe larg de ce nu e bine și de ce nu se poate face acest lucru”, a mai precizat Zegrean.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate. Pentru europarlamentare va exista o listă comună a PSD și PNL, iar pentru locale liste separate.

După întrunirea liderilor coaliției de guvernare s-a stabilit ca alegerile pentru Președinție să fie în septembrie, însă va mai rămâne de stabilit când anume. Cele generale vor fi în decembrie, probabil pe 8. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara, după discuțiile privind comasarea alegerilor cu principalul partener din coaliția de guvernare, PNL, că alegerile pentru funcția de președinte vor fi în septembrie, într-o perioadă care urmează să fie stabilită. 

Pe de altă parte, 8 decembrie ar fi data pentru alegerile generale, a mai arătat Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te