VIDEO Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, despre Schengen: „Olandezii ar trebui să fie rușinați”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.11.2022 - 16:25

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, a criticat în termeni foarte duri refuzul Olandei de a sprijini primirea României în Spațiul Schengen. El a făcut aceste declarații în cadrul #2022 Newsweek Defense Summit.

SHARE

„Sunt țări ca Olanda, care acum blochează intrarea României în Schengen. Asta e o mare rușine. Fac asta ca să blocheze cel mai mare aliat din Europa de Est împotriva rușilor. Intrarea în Schengen ar ajuta România foarte mult economic.

Pentru Olanda asta este o rușine. Olandezii ar trebui să fie rușinați în fiecare zi în care spun nu intrării României în Spațiul Schengen. Fac asta ca să extragă un avantaj economic, să-și protejeze porturile. Nu este corect lucrul acesta.

Românii nu ar trebui să negocieze cu ei, ar trebui să spună nu și ar trebui să facă ce trebuie făcut pentru a se proteja de olandezi”, a precizat Adrian Zuckerman.

Fostul ambasador al SUA este de părere că „economic, România nu este unde ar trebui să fie”, dar nu este exclusiv vina țării noastre, ci și a Olandei, deoarece intrarea în Spațiul Schengen „ar contribui foarte mult la dezvoltarea economică”.

„România are un potențial enorm, și spun asta de ani de zile, cel mai mare din Europa, nu din Europa de Est, din Europa. Este o mică Americă. Are o bogăție de minerale. De gaz, de petrol, de toate. De ce sunt minele închise, de ce nu este extras gazul din Marea Neagră. Trebuie făcute lucrurile acestea”, a spus Zuckerman.

Fostul diplomat a vorbit și despre modul în care Occidentul a sprijinit Ucraina în fața agresiunii Rusiei. 

„Dacă nu ar fi fost SUA să sprijine Ucraina cu bani și armament ce credeți că s-ar fi întâmplat. Nu cred că Ucraina ar fi putut să se apere și nu ar fi fost unde e acum.

De ce trebuie să vină America pentru a treia sau a patra oară în Europa și să facă ce trebuia să facă Germania, Franța sau restul statelor europene ca să se apere pentru astfel de situații cum este cea din Ucraina?

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

Președintele Donald Trump a întrebat de ce Germania, Franța nu plătesc 2% din PIB pentru apărare? Nu au plătit. Au plătit România, și alte câteva state, Estonia, Lituania, care au fost foarte curajoase împotriva agresiunii rusești. Polonia a plătit. A fost foarte curajoasă. Dacă nu ar fi fost Polonia altfel ar fi stat lucrurile în Ucraina”, a punctat fostul ambasador.

El a subliniat că „America a venit aici și, de la începutul războiului, a dat circa 16-18 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei și, alături de Canada și Marea Britanie sunt trei cele mai mari țări care au dat cei mai mulți bani”.


Citește și: EXCLUSIV Andrii Zagorodniuk, fost ministru al Apărării din Ucraina: „Putem obține o victorie”

„Polonezii de asemenea au dat cei mai mulți bani. Unde e România? România a făcut puțin. Olanda a făcut puțin. Germanii fac foarte puțin pentru poziția lor economică”, a adăugat Adrian Zuckerman.

Întrebat de directorul Newsweek România, Sabin Orcan, dacă România nu a vrut sau nu a putut să facă mai mult, Zuckerman a punctat: „Mulți la televizor au spus că România trebuie să fie derusificată. Ați spus-o dumneavoastrpă, au spus-o și alții. Este, deci o problemă dacă România vrea sau nu vrea. Al doilea aspect este cel economic”, a conchis fostul diplomat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te