Recunosc: îl admir pe Dragnea

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.09.2018 - 10:58

De 20 de luni, România este o țară neguvernată. Paralizată de luptele dintre facțiunile din PSD (le puteți spune și „grupări infracționale“).

SHARE

Au schimbat trei guverne, iar de circa o lună toată activitatea Executivului este blocată de bătălia dintre Dragnea, pe de o parte, și taberele Firea și Paul Stănescu, de cealaltă parte.

Să ne uităm pe o fotografie a acestui moment, la date pe care Dragnea nu le prezintă atunci când se invită la Antena 3:

În ianuarie 2017, când PSD a preluat guvernarea, erau 2.015 cazuri de rujeolă și 11 decese. La 14 septembrie 2018, se ajunsese la 15.267 cazuri de rujeolă și 59 de decese. Plus: 22 de decese cauzate de West Nile, cu 50% mai mult ca-n 2017, dublu față de 2016.

Epidemia de pestă porcină s-a extins în Dâmbovița. Nu sunt semne că poate fi pusă sub control. Nu sunt bani de despăgubiri, iar Guvernul a întârziat să ceară asistență financiară suplimentară de la Comisia Europeană.

Rata de absorbție a fondurilor de coeziune, la 31 august: 6,27%. Pe Programul de Dezvoltare Regională, rata de absorbție este de 0,87% din 6,76 miliarde de euro. Pe Competitivitate Umană, 0,41% din 4,3 miliarde. Dezastru.

INS arată că puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut în ultimele 6 luni, creșterile pensiilor fiind sub inflația de 5%.

Sunt date despre care Dragnea nu va vorbi niciodată de bunăvoie. Problema este că nici opoziția nu o face.

Ce „admir”, deci, la Dragnea, este capacitatea de a trimite opoziția și publicul anti-PSD după ținte false, a căror dezbatere nu afectează electoratul partidului său. Mai mult, acum, Dragnea a reușit, prin lansarea referendumului pentru familie, să creeze o breșă extraordinară în rândul opozanților săi. O breșă care ar putea avea consecințe până la alegerile locale, când va fi imposibil să-i dai jos pe primarii PSD dacă la nivelul comunităților nu se formează largi coaliții anti. S-a întrebat cineva de ce Antena 3 și Mihai Gâdea fug ca dracul de tămâie de orice discuție despre referendum? Pentru că știu că este un subiect care le va rupe în două propriul public, în special cel comercial și urban.

Dacă actuala opoziție vrea să aducă nehotărâții la vot și să clatine bazinul electoral al PSD ar trebui să iasă din capcanele pe care i le întinde Dragnea.
Să mai vorbească și despre altceva decât despre  anticorupție. Justiția, statul de drept, sunt teme corecte și mobilizează alegătorii anti-PSD, dar nu prind la publicul lui Dragnea, care are capacitatea de a relativiza fenomenul: „Toți sunt corupți! Iohannis de unde are șase case?“.

Referendumul pentru familie este capcana perfectă pentru opoziție, mai divizată ca niciodată. Dacă nu se găsesc câțiva oameni raționali, cu un plan, care să oprească conflictul dintre sectele pro sau contra familiei tradiționale, PSD, cu sau fără Dragnea, va câștiga alegerile locale din 2020. Iar dacă își menține baronii locali, 99% va câștiga și parlamentarele.  

Mircea Marian este senior editor al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te