Orban ar trebui să-i șteargă rânjetul de pe față lui Tăriceanu și să respingă toate condițiile ALDE

DE Mircea Marian | Actualizat: 22.10.2019 - 14:59

Premierul desemnat ar trebui să pună capăt speculațiilor că s-a predat PSD 2.0 - Pro România, ALDE și UDMR - și să anunțe public că va desființa recursul compensatoriu și va reveni la alegerea primarilor în două tururi.

SHARE

Dacă PNL reușește să prezinte un guvern decent și să realizeze aceste obiective, plus reformele în justiție cerute “imediat“ prin MCV, câștigă bătălia cu USR-ul. Și o câștigă cinstit, nu fiindcă așa spun eu sau alt ziarist. Nu atinge aceste obiective, cedează în fața PSD 2.0 și se încurcă în explicații că n-a putut, va pierde în fața USR-ului. 

Dincolo de activiștii PNL și USR, care chibițează politic, oamenii acestei țări vor soluții. Recursul compensatoriu înseamnă că fiecare soț, fiecare tată al unei fete, stă cu spaimă, de fiecare dată când soția sau copilul se află seara prin oraș sau când întârzie printr-un club, noaptea. Cetățenii vor să-i vadă judecați pe corupți și cu averile confiscate. Habar nu au că una e responsabilitatea Justiției, alta a ANAF. Politicienii trebuie să știe și să rezolve disfuncționalitățile. 

În acest moment, pentru alegători, Dăncilă a fost răsturnată - chiar dacă, de jure, nu-i defel așa - iar opoziția are obligația de a oferi o alternativă. Din această perspectivă, cred că Orban greșește lăsând ALDE și UDMR să anunțe, triumfător, că s-au impus la negocierile cu PNL, în timp ce foștii săi parteneri din Opoziție sunt refuzați. 

În plus, un guvern care și-ar stabili ca obiectiv doar chestiuni economice, precum bugetul pe 2020, va fi un fiasco. România poate merge și pânăn-n iunie cu bugetul defalcat lunar, pe legea din 2019. E rău, dar nu e o catastrofă. Însă un guvern post-PSD care nu pune în aplicare recomandările din MCV - și nu caută soluții pentru a le aplica, inclusiv asumarea răspunderii sau chiar OUG-uri - și nu revine la alegerea primarilor în două tururi, da, acel guvern va eșua catastrofal

Ludovic Orban ar trebui să realizeze că, în locul unui armistițiu trist cu foștii săi dușmani, mai bine își vede guvernul trântit de PSD și PSD 2.0. Sunt bătălii pe care le câștigi, chiar dacă aparent ai pierdut. Domnul Orban ar trebui să se gândească la asta când mai discută cu foștii susținători ai lui Dragnea. 

 

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.