Nimeni nu e suficient de bun. De onest. De clar în mesaje. De eficient. De organizat. Poate că ești tu prea pretențios sau poate că, pur și simplu, ai dreptate și, cel puțin dintr-un punct de vedere, candidații nu merită votul tău. Și, deci, nu ai pe cine să pui ștampila, așadar de ce să te duci până la secția de vot?
Perfect, e de înțeles, e logic, nu te condamn. Și, spre deosebire de alții, nici nu te culpabilizez pentru asta și, mai ales, nu încerc să te conving că ar trebui să-i votezi pe cei care se apropie cel mai mult de imaginea ta ideală a candidatului.
Dar îți propun altceva: oficializează non-opțiunea ta. E simplu: trebuie să te duci la vot dar, în loc să pui o ștampilă pe un candidat (fie acesta independent sau partid), pune mai multe. Unde vrei: pe mai mulți candidați, pe același candidat, pe lângă candidați, pe spațiile albe. Poți desene cu ștampila, poți încerca să joci x și zero în căsuțele cu candidați, orice te face fericit. Rezultatul este că, la final, votul tău va fi anulat. Și nu ești singur.
Să facem un calcul: rata prognozată a absenteismului la vot este de 60%; cu alte cuvinte, vor ieși la vot numai 40 de oameni dintr-o sută; dacă din ăștia 40, 20 votează cu un partid, acel partid va avea 50% din toate voturile exprimate și va putea pretinde că a câștigat alegerile; dacă, însă, la vot vor ieși o sută de oameni și 60 își vor anula votul, cele 20 de voturi pentru acel partid vor mai însemna doar 20% din totalul voturilor exprimate. Sigur, tot va fi cel mai mare număr de voturi pentru un partid, dar legitimitatea acelui partid va fi una foarte scăzută. Iar mesajul pe care-l vor da 60% din alegători care-și vor anula votul va fi puternic și va determina, mai devreme sau mai târziu, apariția unor candidați cu care să și votezi, în final.
Continuarea, aici.