„Miracolul” românesc: nevaccinați, cu puține cazuri de COVID. Există explicații

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.07.2021 - 17:23

Afirmația „a te îmbăta cu apă rece” merge perfect atunci când îi auzi pe liderii politici vorbind despre succesul României în combaterea pandemiei de coronavirus.

SHARE

Întrebat cine este vinovat pentru încetinirea vaccinărilor, premierul Florin Cîțu a răspuns: „De ce ar trebui să fie cineva vinovat? Dacă nu ar fi avut succes am fi avut exact ca în alte țări, restricții, persoane în ATI, rată de infectare mult mai mare. În municipii, unde avem aglomerare mare, rata de vaccinare este de peste 50%. Succesul unei campanii de vaccinare se măsoară în ceea ce se întâmplă cu pandemia. Și România a fost prima țară care a relaxat restricțiile”.

Cifrele arată că România a vaccinat 30% din populație. Italia și Germania au ajuns la 60%, Marea Britanie este la 70%, Franța pe la 55%. 

Că to am ajuns la Franța. Peședintele Macron a anunțat că pentru personalul medical vaccinarea va fi obligatorie. „Participarea la evenimente pe scară largă, cluburi, restaurant, baruri, terase (cu peste 50 de persoane, cu vârsta de peste 12 ani), mijloace de transport în comun (tren și avion) va fi condiționată de existența unui certificat de vaccinare anti-COVID, începând cu luna august 2021”, a apus Macron.

Urmarea: programările pentru vaccinare s-au dublat în ultimele 24 de ore.

Informația AICI

La noi, strategia guvernului de a anunța că am învins pandemia a dus vaccinarea cu prima doză la sub 10.000 de persoane pe zi.

Am ajuns mai inteligenți și mai democrați ca francezii? Am descoperit o soluție miraculoasă prin care un procent mai mic de oameni vaccinați oprește pandemia? Evident că nu. Explicația pentru cifrele bune ale României (sub 100 de cazuri pe zi) au fost intuite de premier: 40% din populație trăiește (destul de izolată) la țară.

Statistica AICI

INS spune că 9,4 milioane de români trăiesc în mediul rural. În localități unde lumea merge cu mijloce de transport, cu metrou, iese în cluburi, se duce la săli de fitness, populația s-a vaccinat în proporție de peste 30%, la care se adaugă cei care au trecut prin boală.

Citește și: Cele două Românii vaccinate: peste 33% în Timiș, Brașov, Cluj, sub 18% în Botoșani, Giurgiu, Covasna

Avem două Românii și atunci când vorbim de vaccinare, iar orașul este complet rupt de sat. Și dacă nu credeți priviți cum arată România abandonată de la sate.

Într-o singură săptămână, în opt centre mobile, echipele au vaccinat 1.386 de persoane. Norocul este că la sat lumea stă vara în aer liber, iar oamenii se întâlnesc cel mult la o terasă la birtul din sat. Iar dacă la sate testăm după cum vaccinăm, avem încă o explicație pentru numărul mic de cazuri.

Citește și: EXCLUSIV Nici 200 de persoane vaccinate pe zi în cele opt centre mobile active din România

Guvernanții uită că am mai avut perioade în care numărul cazurilor de COVID a crescut rapid . Să ne uităm la graficele realizate de datelazi.ro

Pe 16 septembrie aveam 1600 de cazuri. Pe 7 noiembrie, în nici două luni, am ajuns la 10.000 de cazuri pe zi. Asta arată cât de ușor „se inflamează” această pandemie. Iar acum vorbim de o variantă – Delta – care se transmite mai ușor.

Autoritățile par încremenite de fericire cu ochii pe paradoxul românesc: cele mai puține cazuri de infectări zilnice cu COVID din Europa la cel mai mic procent de oameni imunizați. În timp ce, în statele din jur numărul cazurilor este în creștere sau la un nivel ridicat dar constant.

Citește și: Creștere de 5 ori a cazurilor COVID în Grecia în numai 10 zile. De 4 ori mai multe cazuri în Spania

Exsită partide politice PSD și AUR care ignoră campania de vaccinare. La fel procedează Biserica Ortodoxă Română care mai degrabă o boicotează. Sunt televiziuni care promovează teoriile conspirației. Poate că în România e mai greu de convins o populație din care 41% sunt analfabeți funcțional.

Când va lovi valul patru al pandemiei, pentru care se pregătește toată Europa, 10 milioane de romani vor fi nevaccinati și vulnerabili. Acum arătăm ca niște inconștienți veseli care se cred tigrii Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te