Lodovică, începi să mă-nspăimânți!

DE Sabin Gherman | Actualizat: 24.11.2020 - 15:04

Voi sunteți liberali, Lodovică? Sunteți ăia cu piața liberă, chitiți pe competență și dreaptă concurență? Ești cumva tipu’ ăla care tuna de la tribuna Parlamentului cum că gata cu numirile politice?

SHARE

Da’ reportajul de la Târgu Mureș, cel în care un inginer de specialitate a fost făcut praf și pulbere de menestrelii tăi de partid, văzutu-l-ai? Omul a început de jos, vindea ziare la chioșc de la 15 ani ca să poată face școală; a lucrat și-n facultate pe brânci,a ajuns director prin concurs, n-are nicio o insigna de partid – și l-ați ejectat ca să puneți în locul lui un vânzător. Place-ți?

Vrei să suni la copiii inginerului să le explici cum stă treaba? Zi-le și lor că așa sunt vremurile! Că le-ați pedepsit tatăl, obligându-l la navetă de două sute de kilometri doar ca să-l faci să înțeleagă că nici Dumnezeu nu-l mai salvează din ghearele partidului! Poți?

Hai sună, că la tine-i gratis – poporu-ți plătește telefonu’.

Ceea ce face PNL acum am mai văzut. A făcut decenii la rând și PSD. Cu același cinism negociat prin birouri de șefi, imediat după câștigarea unor alegeri: ”asta-i situația, acum suntem noi la putere, scrie-ți demisia”.  

Așa s-au distrus destine, instituții, o țară întreagă. S-a distrus încrederea că ne mai putem reveni din băltoaca asta, că democrația chiar e un reper istoric de luat în seamă. Că Ceaușescu nici n-a fost așa de rău.

Ce nu înțeleg ăștia de la marile partide: puterea unui politician e într-adevăr putere doar dacă ea devine bun public. Te trimit în parlament pentru că vreau, prin votul meu, binele public; pentru asta îți plătesc indemnizație de patru mii de euro lunar, secretară,pensie specială, bilete de avion, bani de chirie la București, bani pentru benzină, cabinet parlamentar, ciorbă cu doi lei două’ș’cinci la bufetul Casei Poporului.

Cine sunt ăștia care fac jocurile în marile partide? Ce-au fost ei înainte de-a ajunge boiernași de partid și de stat? Mulți dintre ei, jalnice târâtoare prin economia de piață, trufandale ciudate ale anti-selecției, șmecherași de succes ai tranziției. Au ajuns consilieri, au prins gustul puterii personale, al complicităților, și acum au trecut țara pe numele lor. Toți ăștia ar putea fi luați mâine de DNA, da-s liberi, prosperi, rotofei. Nu le mai pasă.

Lodovică, care să fie diferența între Oprișan de Vrancea și Chirteș de la Mureș? Ce-l recomandă pe Ervin Molnar ca să fie șef peste Apele Române? Că a fost șef de cabinet al unui prefect? Firma aia de canalizare abonată la bani publici? Numa’ două milioane de euro… Mă-nspăimântă ideea că la noi nu se poate altfel.

Așa cum pesediștii și-au bătut joc de social-democrație, așa vă bateți și voi joc de liberalism! Vreți putere totală, hămesiții din partid urlă că le e foame și musai să-i hrăniți. V-au lipit afișe, și-au rupt planetarele în campanie, v-au așteptat cuminți în fața crâșmei să vă ducă acasă - acum vor și ei.

Pariez că erați mai liniștiți dacă nu apăreau berbecuții ăștia de la USR, care vă vor mânca ficații de câte ori veți pune directori prin sms sau alte nemernicii; ce bine v-ar fi fost doar cu pesediștii – ei înțeleg cum stă treaba, ”cum sunt  vremurile”: tura asta ai noștri, tura viitoare ai voștri.

Scandalul de la Târgu Mureș are și o parte bună: vine partidul să pună un neica-nimeni în locul tău? Dacă nici tu n-ai fost un neica-nimeni pus de partid, protestează.  

Fă-ți cunoscut cazul! Dă telefon ăluia care te schimbă și bagă-l, pe românește, în mă-sa! Lodovică, ai mare noroc  – altul mai puțin învins ți l-ar fi bătut pe gângavu’ ăla de partid de se căca pe el! Îl arunca afară cu un șut în spate! Pentru că asta meritați voi, ăștia care de trei decenii vă bateți joc, useliștii de spurcat succes.

Lodovică, te-ai uitat la reportaj? Când inginerul vorbește despre barajul de la Zetea, ăla care acoperă cu o lama de apă de zece metri un oraș întreg, ce-ai simțit? Când arată pozele copiilor? Da’ când îl îneacă plânsul? Până acum am crezut că omul politic rumân e, în general, un prost; acum am văzut că e și rău. Rânced pe dinăuntru, puțoi complexat în treningu’ lui chinezesc.

Acuma, când scriu, probabil e fierbere mare la liberali. Cine-i, bă, ăla de la Mureș? L-a pus pesedeu’ să ne-o tragă? Bă Chirtes, ce mama dracului se întâmplă la Mureș? Sună-l urgent pe Molnar ăsta, Ervin sau cum l-o chema, și vezi ce-i acolo!

Ludovic Orban, mai poți repara asta: inginerul pus înapoi în postul câștigat prin concurs, Ervin ăla dat jos în direct, fără fasoane,  Chirtes și alții retrași de pe listă chiar cu riscul de a nu avea candidat în Mures. Greu, nu-i așa? Dar amintește-ți: Iohannis a câștigat alegerile cu o frază: ”prefer să pierd decât săfiu mârlan”. Oare o înțelegi? Dacă nu, îți garantez așa: premier nu mult vei mai fi. Or fi la liberali oameni normali care înțeleg ce-i aia uzură de imagine; îți vor mulțumi public, președintele va de înțeles că regret  plecarea ta, dar ”la revedere” vor fi ultimele lor cuvinte către tine.

Mă opresc aici, sunt furios și oricum am preferat să înghit cuvinte decât să le scriu – era dintr-alea  cu sigla ”peste 18 ani”, suduială și năduf, cărămizi aruncate în capul partidelor ș-al ălora care nu pricep diferența dintre coloană vertebrală și colon.

PS: Și un cuvânt, ultim, către ”salariați”: sunteți balegă? Stați înmuiați și cuminți în birouri și nu ziceți nimic când partidele își pun tot felul de neterminați să vă conducă? Nu v-ați săturat de temenele? Hai băieți, aveți curaj: ce vorbiți la colțuri spuneți-le ăstora în față – nu cu ei funcționează o instituție, ci cu voi!

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te