Legea care interzice „răspândirea opiniilor de gen”, neconstituțională și periculoasă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.06.2020 - 16:21

Nu suport extremiștii, indiferent de zona din care vin, că sunt de stânga, că sunt de dreapta, că sunt albi, negri, roșii sau albaștri, pentru că oricâtă școală ar avea, sfârșesc prin a fi orbi sau proști.

SHARE

Opinia publică a fost luată cumva prin surprindere de modificarea adusă Legii Educației marți, în Senat, prin care este interzisă „răspândirea teoriei sau opiniei identității de gen” în școli, universități și alte spații de învățământ.

Inițiativa, care aparține unui senator PMP, este, din punctul meu de vedere, periculoasă, pentru că folosește spaimele unei părți a populației legată de „homosexualii care fură copiii” pentru a limita drepturi fundamentale, garantate de Constituție.

Inițiatorul și cei care au votat amendamentul bucuclaș e clar că nu înțeleg ce înseamnă teorie și ce înseamnă opinie, dar mai ales nu înțeleg că nu pot împiedica „răspândirea unei opinii”, indiferent de ce fel, într-un stat democratic cum încă este România.

Citește și Lege care interzice orice teorie despre identitatea de gen, adoptată în Senat

Senatorul Vasile Cristian Lungu, care a gândit modificarea, a mers și mai departe și a propus nu doar interzicerea „prozelitismului sexual”, ci și a „prozelitismului religios”, ceea ce încalcă grav Constituția, care prevede clar că „libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă”.

Sau poate parlamentarii care au fost de acord cu proiectul acesta aberant vor să ne întoarcem la un regim autoritar și la cenzură, că doar au trecut abia 30 de ani de când organisme ale statului ne impuneau ce avem voie să spunem, să scriem ori să gândim.

Vasile Cristian Lungă pare că într-o astfel de lume vrea să trăiască, din moment ce propunea inițial și amenzi pentru „răspândirea opiniei” între 10.000 și 50.000 de lei.

Și ca să fie mixtura și mai periculoasă, încălcarea interdicției ar fi urmat să fie constatată de către „ofițerii sau agenții de poliție din Ministerul de Interne”.

Cum ar fi determinat un polițist, care nu e specializat în așa ceva, dacă o persoană „răspândește teoria și opiniei indentității de gen” în școli și universități? Ar fi luat un agent, la mână, programa școlară sau curircula universitară?

Agenții de poliție ar fi mers după martorii lui Iehova sau după mormonii care vor să ne convingă că religia lor e mai bună, le-ar fi pus cătușile și le-ar fi ars broșurile religioase?

Noroc că amenda a picat, în forma finală a legii. A dispărut din actul normativ și noțiunea de „prozelistism”, care s-a transformat în conceputul de „răspândire”.

Spuneam la început că extremismul te face prost. Insist pe încă o dovadă: senatorul care a inițiat și cei care au votat această modificare nu fac diferența între teorie, care are un fundament științific, și opinie, la care are dreptul oricine, chiar și parlamentari limitați și care nu prea au citit la viața lor.

P.S.: Sunt conștient de opinia celor 3,5 milioane de români care au votat pentru interzicerea căsătoriei între două persoane de același sex și înțeleg că societatea românească e încă puternic conservatoare.

Dar prefer, de departe, dezbaterile pe tema indentității de gen, inclusiv pe cele cu care nu sunt de acord, dacă acestea ne ajută să obținem o direcție care să împace pe toată lumea.

Mă voi opune, însă, cu fermitate oricărei limitări a dreptului la opinie sau introducerii de amenzi în funcție de ideologii.

De cealaltă parte, de exemplu, m-au deranjat exagerările senatorului Vlad Alexandru, cel care a atras atenția asupra derapajului de ieri din Senat printr-o tușă îngroșată.

Acesta a susținut că dacă amendamentul PMP este promulgat de președinte, „fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților. Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura «sexului slab» să se lase dominat de «sexul tare», iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor „naturale»”.

Astfel de abordări fără legătură cu realitatea nu fac bine nici unei tabere. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te