Lege care interzice orice teorie despre identitatea de gen, adoptată în Senat

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.06.2020 - 12:18

Senatul a adoptat, marți, o modificare la Legea Educației, care prevede că în școli este interzisă orice teorie sau opinie despre identitatea de gen, „înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. 

SHARE

Proiectul de lege, care modifică Legea Educației Naționale, a fost inițiat de doi aleși PMP, senatorul Vasile-Cristian Lungu și deputatul Emil-Marius Pașcan. Legea a fost votată de PSD și PMP, PNL s-a abținut, iar USR a votat împotrivă, conform unei relatări a senatorului USR Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook. 

Concret, se modifică articolul 7 din Legea Educației, astfel: „În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…)
e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. 

Legea prevedea inițial și amenzi pentru „prozelitism”: între 10.000 și 50.000 de lei, dar acestea au ieșit din varianta finală.

Senatul este cameră decizională. 

Motivația inițiatorilor: Fenomenul prozelitismului a devenit un pericol real în sistemul de învățământ

Redăm un fragment din expunerea de motive a celor doi aleși PMP: 

 

 

Votul de marți din Senat a fost semnalat de senatorul USR Vlad Alexandrescu, care a spus că, prin această lege, va fi încălcată legislația antidiscriminare: „Genul, înțeles ca un construct cultural sau social, este conceptul de bază pe care se fundamentează egalitatea de gen, toate convențiile internaționale care condamnă violența împotriva femeilor, discriminarea de orice fel pe baza orientării sau identității sexuale. (...) 

Contravenim astfel obligațiilor asumate de Romania prin Convenția ONU privind drepturile copilului si prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”. 

Activiștii îi cer președintelui să nu promulge legea 

O primă reacție a venit din partea organizației Mozaiq, care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT. Activiștii i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea: „Tinerilor LGBT din România, care există peste tot, în toate comunitățile, li se spune astăzi că identitățile lor nu contează, nu sunt valide, iar profesorilor li se transmite mesajul că pot oricând să sancționeze identitățile LGBT”. 

Și asociația Accept a transmis că această modificare le va afecta mai ales pe persoanele transgender din România: „În România trăiesc în jur de 120 000 de persoane transgender. Organizația Mondială a Sănătății specifică faptul că identitatea de gen este o simplă trăsătură a ființei umane, nu o patologie, și că situațiile în care sexul atribuit la naștere nu este același cu identitatea de gen și expresia de gen a persoanei constituie o situație banală de sănătate sexuală și reproductivă. (...)

Absența educației referitoare la identitate de gen în spațiul educațional are consecințe extrem de grave pentru persoanele transgender și pentru toate profesiile din România.

Persoanele transgender au nevoie de servicii medicale specifice, care să asigure tranziția medicală, prin activitatea profesională a  unor chirurgi, endocrinologi, ginecologi sau medici de familie, specialiști care trebuie să beneficieze de informație în acest sens. Mai mult, persoanele transgender interacționează zilnic cu reprezentații autorităților statului, care trebuie instruiți astfel încât să asigure un acces nediscriminatoriu la servicii publice”.   

Citește și: Raport european: 43% din românii LGBT au fost agresați în ultimul an. Doar 4% au mers la Poliție

Amintim că legea vine la scurt timp după ce în Parlament a fost adoptată o altă inițiativă legislativă, care prevede că educația sexuală - redenumită „educație sanitară” - se va preda doar cu acordul părinților. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te