Emblemele barbariei rusești: lagăre de filtrare, deportări, crematorii mobile

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 08.05.2022 - 09:25

Ofensiva declanșată de Rusia în estul Ucrainei deschide un capitol cheie în evoluția războiului.

SHARE

Deznodământul ”bătăliei pentru Donbas” va putea modela geopolitica estului Europei, va influența decisiv viitorul Ucrainei și își va pune amprenta în mod decisiv asupra relației dintre Occident și Rusia, pentru o perioadă lungă.

Citește și: „Mişa Cecenul”, un temut comandant al separatiștilor pro-ruși din Lugansk, ucis de ucraineni

Armata rusă a comis atrocități incredibile și a declanșat deja o criză umanitară în teritoriile pe care le-a ocupat sau pentru controlul cărora duce lupte intense, precum Mariupol. Indiferent care va fi deznodământul ofensivei din est, Rusia a adus deja trei contribuții macabre la teoria și practica războiului contemporan. Și, nu, nu este vorba despre termenul de ”operațiune militară specială” Este altceva.

Lagărele de filtrare

Sunt zonele în care soldații ruși îi triază pe cetățenii ucraineni care încearcă să treacă din teritoriile controlate de ocupanți către ”Ucraina liberă”. Comunitatea internațională a cerut (zadarnic) crearea de coridoare pentru evacuarea civililor. Rușii au pregătit, însă, altceva.

Citește și: Disidentul Aleksei Navalnîi spune că rușii l-au ucis pe Ilia Navalnîi în Bucea din cauza numelui

La punctele de control, oamenii sunt legitimați, actele le sunt scanate, li se iau amprentele. Sunt dezbrăcați până la piele pentru a li se examina eventualele tatuaje care să-i trădeze ca ”naționaliști”. Li se examinează telefoanele. Unii trec de ”filtre”, alții, nu. Familiile pot fi despărțite, asta nu contează.

Jafurile, violurile și execuțiile sumare sunt la ordinea zilei. Cei care nu trec examenul ”lagărului de filtrare” sunt protagoniștii episodului următor.

Deportările

Potrivit ministrei pentru Teritoriile Ocupate Temporar ale Ucrainei, Iryna Vereșciuk, aproximativ 45.000 de persoane au fost deportate cu forța de către ocupanți în așa-numita Republică Populară Donețk și mai departe, până în colțuri dintre cele mai îndepărtate din Rusia. Potrivit Avocatul Poporului din Ucraina, Lyudmila Denisova, numărul total al ucrainenilor deportați depășește 400.000 .

O cifră comparabilă cu cea a depărtărilor staliniste din anii colectivizării forțate a Ucrainei (1928-1933).

Crematoriile mobile

Fără îndoială, cea mai macabră invenție de război rusească. Prezența acestor echipamente în spatele liniilor rusești a fost remarcată încă din zilele premergătoare invaziei, când mișcările de trupe de la granițele Ucrainei era atent monitorizată. La ce urmau să folosească? La ascunderea pierderilor în rândul armatei ruse?

Viitorul avea să ofere o imagine cu mult mai atroce.

Potrivit autorităților ucrainene, la Mariupol și în alte zone pe care le controlează total sau parțial, rușii au înființat puncte de colectare a cadavrelor civile, pe care apoi le incinerează. Posibil să se fi procedat în acest mod și în regiunile din regiunea Kiev, pe care armata rusă le-a controlat pentru o vreme și din care s-a retras.

Rușii au lăsat în urmă sute și sute de cadavre, gropi comune și urme ale unor torturi inimaginabile în secolul XXI, cel puțin pe pământ european.

Ce ne spun toate acestea?

Războiul este un lucru îngrozitor, oriunde și de către oricine ar fi purtat. Confuziile, derapajele, abuzurile sunt imposibil de evitat, chiar și de către armate care se consideră integre. Și puține fapte reprobabile ajung să fie pedepsite, în cele din urmă.

Dar crimele în masă săvârșite de ruși în Ucraina nu mai pot fi considerate drept fapte ale unor trupe scăpate de sub control sau simple acte de cruzime individuale.

Cele trei elemente, lagărele de filtrare, deportările și crematoriile mobile indică o planificare a crimei, cu proceduri bine stabilite și infrastructuri specifice.

Pentru acestea găsim un singur echivalent în războiul modern: Germania lui Adolf Hitler.

Ofensiva din Donbas nu este o simplă ciocnire între două forțe combatante. Este o bătălie între bine și rău, între umanitate și barbarie.

Comentarii


© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.