Dragnea și Tăriceanu fură viitorul copiilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.09.2018 - 07:06

Discursurile politicienilor la debutul noului an școlar, complet rupte de realitate, au sunat fals. Oamenii, care au puterea de a direcționa 6% din PIB pentru educație, s-au adresat copiilor, impersonal, prin mesaje postate pe Facebook.

SHARE

Din iarna anului trecut, liderii coaliţiei PSD- ALDE au alergie la alegători. „Educaţia stă la baza dezvoltării fiecărei societăţi, stă la baza performanţei. Trebuie să considerăm educaţia drept un domeniu strategic. Tinerei generaţii avem obligaţia să îi asigurăm oportunităţi şi să îi dăm încrederea că se poate dezvolta“, a zis Tăriceanu. Ipocrizia acestui om este egalată doar de tupeu. El gândește că tinerii se vor dezvolta perfect în cele 2.500 de școli cu toaletele în curte. Un calcul simplu arată că nu ar fi nevoie de mai mult de 25 milioane de euro pentru renovarea acestor școli care nu au avize sanitare și reprezintă focare de infecții. Bani pe care șeful Senatului îi poate direcționa către școlile de la țară, într-o după amiază, printr-o inițiativă legislativă. Dar Tăriceanu are alte priorități: legile  justiției, legea lobby-ului, inițiative legislative care să permită revizuirea anumitor procese, rechemarea unor ambasadori.  

Nici Liviu Dragnea nu dă doi bani pe educație. Mesajul său, pus tot pe Facebook, în cel mai pur limbaj de lemn, a sunat așa: „cunoștințele acumulate în timpul școlii contribuie esențial la dezvoltarea armonioasă a tinerei generații. Școala formează adulții de mâine, cei care vor construi viitorul României“. 

Deocamdată, tânăra generație are viața pusă în pericol. Din 799 de şcoli fără autorizație de funcționare, în 20 de luni au primit avize doar trei.  

Dragnea nu fură doar de la copiii, el  fură și viitorul celor mici. Din 870 de creșe, promise în „Programul de guvernare“, a fost finalizată una singură. Din 539 de noi școli promise s-au finalizat doar două. Pe Dragnea nu l-am auzit niciodată vorbind de școală. El e obsedat doar de amnistie, grațiere și protocoale. 

Premierului Viorica Dăncilă îi găsesc circumstanțe atenuante. Așa cum a dovedit de nenumărate ori, nu are proprietatea termenilor. Dăncilă a declarat: „sunt conştientă că în ceea ce priveşte învăţământul - această prioritate naţională, alături de sănătate – am parcurs etape importante, dar esenţiale sunt cele care vor urma“. Doamnă, jumătate din copiii României nu ajung să dea bacalaureatul.În mediul rural, abandonul școlar a ajuns la 40%. Explicația? Copiii sunt opriți de părinţi să îi ajute în gospodărie. Alții ajung zilieri înainte să împlinească 14 ani. Cei mai norocoși își urmează părinții în Occident unde rup orice legătură cu elementele de cultură română.  

Dragnea – Tăriceanu – Dăncilă au toată puterea executivă și financiară în România. Pocnesc din degete și zeci de milioane de euro pleacă într-o direcție sau alta. Din păcate, educația nu este pe lista lor cu cheltuieli. Nici măcar la capitolul „mărunțiș“.

Petre Bădică este senior editor al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te