Doi repetenți, o analfabetă plus câțiva penali. Privește-i în față!

DE Sabin Gherman | 14.11.2018 - 08:44

Următoarea mișcare a ăstora se întrevede deja: vor forța ieșirea cu coada pe sus din euro-grupurile parlamentare: PSD de la socialiști, ALDE de la liberali.

SHARE

 Nu vor fi doar niște gâlme de partid, ci pași concreți spre grupul radicalilor, anarhiștilor, populiștilor, anti-europenilor. România se pregătește să devină gazda perfectă pentru naționalismul de partid și de stat; în același timp, o să vezi cum guvernul României se înghesuie în avioanele spre Orient: Turcia, arabi, bezele trimise spre China.

Ce e de știut: nu e doar fronda personală a infractorilor din PSD și ALDE, ci și noua temă, aia cum că Bruxellesul reglementează inacceptabil statul de drept, se implică în normele interne, nu mai reprezintă mare lucru în jocul geopolitic; în traducere: nu putem fura, nu putem minți, nu putem limita libertăți. De aici: mimăm relații bune cu SUA și propunem tot felul de proiecte orientalilor, mai îngăduitori cu legile/influențele/șpăgile. O să îi convingem și pe chinezi să bage niște bani aici; și ei ar închide ochii dacă e vorba de un astfel de cap de pod. Nu contează că avem bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, ăia-s marcați și nu-i putem băga în buzunar, că vine OLAF-ul peste noi – vezi cazul concret al Autostrăzii Iași-Târgu Mureș.

Practic, Dragnea reinventează istoria României așa cum a fost mereu în locurile lui natale: cu fața către Orient, bulbucită de șpăgi pe la înalte porți, tolerată într-un joc în care n-a contat cu adevărat niciodată. Suntem, la ora asta, un fel de Turcie intrată miraculos în Uniunea Europeană: au tăiat atribuțiile președintelui, au încălecat instituții fundamentale, au colmatat companiile și agențiile de stat cu neamuri și doar deocamdată nu suntem amendați dacă ieșim pe stradă în grupuri mai mari de cinci. În același timp, se rățoiesc la Bruxelles că nu-i după chipul și asemănarea Consiliului Județean Teleorman.

Recomandările din rezoluția Parlamentului European, dincolo de comentarii și analize, sunt obligatorii, există o hotărâre a Curții Constituționale din România pe temă – asta îi scoate din sărite pe repetenții din fruntea PSD și ALDE, e și motivul pentru care ieșirile lor antieuropene vor fi din ce în ce mai violente. Au presă, au voci vehemente (vezi eroii Sputink, Pleșoianu și Codrin Ștefănescu), au și așa-zisa elită ortodoxoidă (vezi președintele Academiei, cu văicărelile lui neolegionare cum că cine-i împotriva Catedralei Mântuirii Neamului nu e creștin), au inclusiv în partidele de opoziție pupători de moaște buni la o adică.

Va fi o luptă luptă cu ăștia – și aici nu e vorba doar de ieșirile în stradă. Gândește-te că au pus economia la pământ, au mărit funcționărimea cu vreo jumătate de milion, prețurile sunt mai mari decât în Occident și bani de salarii și pensii nu-s; a recunoscut până și penalul ăla care ascundea șpaga prin cimitire. La acest moment, dacă iese OUG cu amnistia și grațierea, ar fi bucuroși să predea guvernarea – noii veniți vor fi obligați să taie în carne vie, dar și să-și ascută urechile: vor auzi la următoarele alegeri cum se laudă pesediștii că ei sunt singurii care-au băgat bani în buzunarele românilor, în timp ce ăștialalți i-au cocoșat cu austeritatea.

Eu cred că, în acest moment, Iohannis trebuie să iasă la bătaie. Diplomație, logică, priorități naționale – astea nu există pentru clica lui Dragnea; Iohannis trebuie să înțeleagă că nu poți intra în smoking în cocină. Să facă bine deci să-și ia geaca roșie și să coboare printre oameni, în stradă. Sună ciudat? Poate, dar altă instituție decât cea a președintelui nu mai e; au muțit toate, de nevoie, îngrădite de legi.

Când oamenii ies în stradă, nu de nebuni ies; speră că instituțiile care-i apără vor reacționa. N-a strigat nimeni, iarna trecută, că vrea pâine mai albă sau carne mai macră, ci ”DNA să vină să vă ia”, ”O dorință sinceră/România liberă” și altele, despre libertate și decență. Da, s-a strigat și ”Muie PSD”, când oamenii credeau că ăștia din susul țării sunt doar proști, nu și nemernici. Vremile alea s-au dus, instituțiile nu mai există, puterea nemernicilor e deplină, cum și nemerniciile lor tot depline sunt. Analiștii nu spun, editorialiștii nu scriu, dar mulți dintre oamenii simpli nu văd altă soluție decât furca și toporul – putem să ne prefacem că n-am auzit, putem să venim cu analize docte și să spunem (cum e și normal) că violența nu e o soluție, dar, ne place sau nu, la piață oamenii așa vorbesc.

Va urma cel mai spurcat timp de după 89. Vor face din naționalism argument al tuturor hoțiilor lor. Vor pune la încercare nu doar diplomația europeană, dar și traiul românilor în propria țară. Toate întâmplările din țara asta vor purta pecetea lor. Ei sunt noii sultani, stăpâni absoluți ai prezentului. Cine? Cum cine? – privește-i în față: doi repetenți, o analfabetă plus câțiva penali. Ia-ți geaca roșie și hai!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te