De revelion, Doina Gradea/ În trompetă lui Garcea îi sufla

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 04.01.2021 - 17:12

Ați ridicat o sprânceană citind titlul? Pe amândouă? V-a cuprins stupefacția? Ați exclamat "ce e cu porcăria asta de titlu?!" Dacă măcar una din toate astea, poate unele sau chiar toate la un loc, înseamnă că nu înțelegeți satira. Cel puțin așa cum o înțelege Doina Gradea.

SHARE

"Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie.", i-a răspuns Doina Gradea, "Președinte-Director General al SRTv", deputatului USR Iulian Bulai, care a acuzat revelionul lui Garcea & co că "Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie".

Așadar, în accepțiunea doamnei Gradea, ce au făcut Garcea, Bittman și restul la TVR a fost "umor, satiră, comedie, nu bășcălie".

Încă din startul programului, Garcea Mihăescu a dat o mostră de "umor, satiră, comedie, nu bășcălie", cântându-le un îndemn unor demnitari: "Vela, Iohannis și Arafatis (...) să-mi suflakis în trompetis". 

Cum era nedotat cu "trompetis" în momentul în care își prezenta dorința, se poate deduce că Garcea Mihăescu se referea la ceva ce deține, totuși, la purtător. Cum TVR este un spațiu al progresismului, nu a fost nimic mai potrivit decât ca Garcea să le ceară unor bărbați să-i presteze o felație (nu că dacă le-ar fi cerut unor femei ar fi fost ok; problema aici nu ține de orientare sexuală, ci de grosolănie). Totul, desigur, în spiritul a ce doamna Gradea numește "umor, satiră, comedie, nu bășcălie".

Ulterior, în program, Dan Bittman a cântat despre cum îi bagă iubitei lui un lemn în sobă, apoi mai multe, pentru că lemnele "e mărunte". Iar Radu Pietreanu, colegul lui Mugur Mihăescu, a cântat și el despre amanta ca "sclavă. "Ileana lu' Pârțag" a cerut tone de băutură, apoi a vorbit de "bile de baoling", ceea ce a atras nemuritoare replică a lui "Costel a lu' Pârțag": "ba nu lingi nimic".

Toate acestea, potrivit comunicatului semnat de doamna Gradea, sunt probe de "umor, satiră, comedie, nu bășcălie".

Mai departe, șefa TVR pomenește, în favoarea sa, audiența bună a programului (bună față de media de audiență a postului, pentru că 500.000 de telespectatori nu are cum să fie o audiență rezonabilă pentru un post public care consumă sute de milioane de euro). Merită să i se spună doamnei Gradea că site-urile pornografice au o audiență uriașă, dar nimeni nu și le atârnă la butonieră ca să primească laude publice.

Doamna Gradea are apoi indecența să compare vomele lui Garcea cu o legendă a umorului de televiziune: "Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei".

Ar fi chiar de râs dacă nu ar fi de plâns acest pasaj din comunicatul Gradea - TVR. Dincolo de comparația fără nici un fundament, șefa TVR încearcă și o manipulare ieftinuță mutând atenția de la grobianismul producției cuplului Mihăescu - Pietreanu la dreptul la satiră. Dar nu, doamnă Gradea, problema revelionului de la Garcea "de acas'" nu e satira (câtă e), ci tonul suburban.

Și încă ceva: SNL satirizează politicieni care nu poartă mască și care consideră COVID rodul unei conspirații, nu invers, cum au făcut Garcea & Bittman. 

Altfel, doamnă Doina Gradea, este dreptul dumneavoastră să aveți tot felul de plăceri legate de trompetele unor bărbați care-și doresc să sufle în ele alți bărbați, dar de ce trebuie să ne obligați pe toți să asistăm la fantezia dumneavoastră?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te