De ce Ucraina merita și trebuia să câștige Eurovision (nu, nu e despre muzică)

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 19.05.2022 - 11:04

Mare tevatură în România, cu voturile de la Eurovision! Și, ca în oricare pahar cu apă, este nevoie de oameni dedicați pentru a stârni furtuna.

SHARE

Ei există.

Îi găsim printre aceia care, în general, ne spuneau până acum că Vladimir Putin e un patriot strong,. Că Biden e un moșulică adormit, că democrațiile înseamnă homosexuali, hipsteri și trotinetiști. Sau că vaccinurile sunt nașpa.

De când cu războiul, ne spuneau că și NATO ăsta, prea a băgat bățul prin gard, că imaginile de la Bucea ar fi contrafăcute. Că actorașul Zelenski n-ar trebui să primească arme, ci să fie lăsat să piardă, ca să se termine odată - în definitiv, nici ucrainenii n-or fi ei uși de biserică și dacă tot ne-au luat ei nouă Bugeacul, Bucovina de Nord și Insula Șerpilor atunci și-o cam merită.

Citește și: VIDEO Scandal la Eurovision 2022. Juriile din 6 țări, printre care și România, au fost descalificate

Acum, aceiași au întors armele către Eurovision – o șmecherie de dânșii inventată pentru a ridica Ucraina, pentru a o face câștigătoare cu orice preț, din corectitudine politică. Oculta nu doarme și cine nu respectă directivele, cine nu se aliniază primește o riglă peste degete, votul i se anulează și punctele merg la cine trebuie. Cam asta ar fi, pe scurt, ideea.

Bineînțeles că ei manipulează, ca întotdeuna.

Și orice manipulare este cu atât mai eficientă cu cât amestecă mai creativ minciuna cu adevărul.

Adevărul este că, da, a existat o problemă reală cu voturile unor țări, printre care și România – nu mai intru în detalii, s-a scris mult pe această temă și puțin contează cine poartă responsabilitatea – EBU sau televiziunile naționale în cauză. Asta e problema lor.

Dar ceea ce nu se spune – adică, se minte prin omisiune – este că această problemă nu a influențat rezultatul final.

Ucraina ar fi câștigat oricum.

Diferența dintre Ucraina și Spania, a doua clasată, a fost oricum prea mare pentru a mai putea fi întoarsă de voturile celor eliminați.

Nu, Ucraina n-a fost în vreun fel avantajată de această neînțelegere. Iar adevărul este că factorul determinant în victoria Ucrainei a fost votul publicului.

Desigur, asta nu-i împiedică pe agitatori să înfiereze conspirația europeană în favoarea protejatei Ucraina.

În realitate, pe ei nu-i interesează rezultatele unui concurs muzical, un show care de-a lungul anilor a stârnit oricum multe ironii și comentarii malițioase.

Ceea ce-i enervează n-are legătură cu muzica, este altceva: că Ucraina a câștigat simpatia întregii Europe și a întregii lumi libere.

Că, dimpotrivă, Rusia este antipatizată, condamnată, ostracizată.

Că Vladimir Putin este văzut de toți drept un criminal.

Că democrația și libertatea sunt, totuși, cool.

Că verticala puterii, naționalismul de peșteră și fundamentalismul religios s-au dovedit a fi calea sigură spre război. Și lumea liberă înțelege asta.

Eurovision este un spectacol bazat pe emoție. Publicul votează și are rolul determinant în clasamentul final. Aici este vorba despre empatie, nu despre obiectivitate. Pur și simplu, europenii au vibrat la suferința Ucrainei și i-au oferit susținerea. Atât și nimic mai mult. Doar normal.

 

În rest, totul e can-can.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te