VIDEO Scandal la Eurovision 2022. Juriile din 6 țări, printre care și România, au fost descalificate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.05.2022 - 11:23
Ucraina a câștigat ediția de anul acesta a Eurovision/Foto: Profimedia

Organizatorul Eurovision 2022 anunță că a decis să elimine notele oferite de juriile din șase țări din cauza unor nereguli. Printre juriile descalificate s-ar număra și juriul din România, alături de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

SHARE

Informațiile au fost publicate de ESCXTRA, publicație specializată în Eurovision.

Notele oferite de juriile din cele șase țări au fost eliminate, după ce un observator independent a observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision.

„În analiza votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Citește și: VIDEO Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, a câştigat Eurovision 2022. România, pe locul 18

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”, se arată în comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU).

Citește și: VIDEO Cum sună melodia României pentru Eurovision. Finala se joacă acum

Ucraina a câștigat Eurovision în urma unui vot masiv din partea telespectatorilor, care au răsturnat scorul înregistrat după votul juriilor naționale. România a încheiat concursul pe locul 18 (din 25 de finaliști), Republica Moldova pe locul 7. Podiumul ediției Eurovision 2022 este: Ucraina, Marea Britanie, Spania.

La această ediție au existat diferențe uriașe între votul juriilor naționale și votul telespectatorilor. Ucraina a beneficiat de sprijinul cel mai puternic al telespectatorilor (439 puncte), urmată de Republica Moldova (239 puncte) și Serbia (225 puncte). România a primit de la telespectatori doar 53 de puncte.

La votul juriilor naționale, România se clasase abia pe locul 21 (12 puncte), Moldova pe 20 (14 puncte), primele trei locuri fiind ocupate de Marea Britanie 283, Suedia 258 și Spania 231 puncte. Dar votul juriilor a fost răsturnat complet de votul telespectatorilor.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice.

Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei. Deşi aceleaşi probleme au fost şi la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război şi care dintr-un adăpost a comentat competiţia muzicală, a transmis totuşi în direct de la Kiev notele juriului.

Melodia câștigătoare a Ucrainei

Melodia României

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te