Cum a pierdut România războiul cu conspirațiile coronavirusului

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 03.07.2020 - 19:58

România a înregistrat vineri 420 de cazuri de noi infectări cu coronavirus, după ce joi au fost înregistrate 450. Crește numărul celor infectați, dar crește și numărul celor care nu se mai tem de pandemie.

SHARE

„Lasă-mă și cu doctorii, că numai minciuni spun”, a fost răspunsul pe care l-am primit de la o persoană dragă și care m-a năucit.

Replica a venit în contextul în care tocmai îmi relata, în urmă cu două zile, despre prezența în studioul lui Mihai Gâdea a actriței Carmen Tănase.

„Ai văzut ce a povestit? Că Bill Gates a făcut o conferință despre pandemie cu exact două luni înainte de a izbunci asta cu coronavirusul. Și a spus că va porni exact de la lilieci.” 

Am încercat să o lămuresc că asta nu înseamnă nimic, asta nu e prima pandemie prin care trece planeta și au mai fost exerciții și dezbateri despre o boală care se răspândește pe tot globul și în alți ani.

A scris și Newsweek România despre două.

---------

EȘEC Exercițiu de pandemie plătit de UE, ignorat complet. Avertimentele cercetătorilor din „PANDEM”

Guvernul Dăncilă știa că țara nu face față unei pandemii, dar nu a luat măsuri

---------

Nu a contat. M-am folosit și de argumentul autorității specialistului: „Dar Carmen Tănase este actriță. De unde știe ea care e treaba cu coronavirusul? Crezi un actor și nu crezi un medic care te avertizează că virusul este totuși mortal?”.

Și atunci a venit răspunsul năucitor: „Lasă-mă și cu doctorii, că numai minciuni spun”.

Din păcate, discuții de acest gen se repetă tot mai des  în România. Discut cu tot mai mulți oameni, altfel responsabili, care nu contestă neapărat existența coronavirusului, ci susțin că de fapt nu e atât de periculos.

Prin urmare, consideră că reacția autorităților a fost exagerată și că masca de protecție sau măsurile de distanțare nu ajută mai deloc. Doar te umilește.

Am primit replica asta chiar și de la două persoane care altfel sunt ipohondre.

În acest context, consider că războiul comunicațional cu cei care nu se mai tem de coronavirus este, în acest moment, pierdut în România.

S-a ajuns aici din cauza mai multor factori.

Guvernul și medicii

În primul rând, a fost greșit încă de la început modul ales de autoritățile centrale de a prezenta situația. Conștient că trăim în țara unde mori la spital și dacă te duci sănătos, guvernul a luat măsuri dure din momentul în care situația s-a agravat în Italia și Spania.

S-a mers pe prinicipiul „mai bine să exagerăm cu măsurile, decât să scăpăm situația de sub control”.

Mai mult, pentru a speria populația și pentru a o determina să se supună, s-a mers pe o comunicare alarmistă: vom muri pe capete, va fi groaznic, nu ieșiți din casă pentru că e groasă.

Ministrul de Interne și Raed Arafat au transmis noi măsuri de restricție numai la ore târzii, ca și cum am fi fost mereu în contratimp, ca și cum dezastrul este iminent și nu mai putem aștepta dimineața.

Ne amintim și cele două momente în care președintele Klaus Iohannis a transmis, nici mai mult, nici mai puțin, decît să stăm acasă „altfel, după sărbători, vom avea înmormântări".

Atunci am susținut și eu această abordare radicală. Părea legitimă în fața unui pericol precum SARS-COV 2.

Masurile dure de carantină au și funcționat. Iar SARS-COV 2 este în continuare un virus periculos, care trebuie tratat cu toată seriozitatea. Eu port mască de câte ori se impune, indiferent dacă e obligatoriu sau nu.

Dar faptul că restricționarea circulației din perioada stării de urgență a funcționat nu a fost percepută corect de toată lumea. A fost bine pe termen scurt, dar a fost rău pe termen mediu pentru „imaginea” pandemiei. Paradoxal, nu?

Foarte mulți oameni au considerat că, din moment ce spitalele nu s-au blocat și numărul morților nu a fost „prea mare”, România s-a speriat prea tare în fața unui virus puțin mai rău decât o gripă.

Reacția medicilor vizibili ai țării a venit să strice și mai tare treaba. Pe de o parte, au fost cei bine intenționați, care, pentru că se confruntau cu o boală necunoscută, au optat tot pentru un mesaj panicard.

Dar au fost și dintre cei slabi sau rău intenționați, precum Adrian Streinu-Cercel, care ba a spus că spirtul nu omoară virusul, ba că să bem apă cu clor, ba să purtăm mască, ba să nu purtăm mască.

Epidemiologul vedetă a fost primul care a dus pandemia în derizoriu din perspectiva specialistului.

Apoi, în a doua lună de stare de alertă, au urmat bâlbele autorităților, cum a fost cea cu numărul greșit de testări.

PSD și anexele sale

În al doilea rând, deși România a avut rezultate bune în ceea ce privește controlul răspândirii pandemiei, o contribuție importantă la a creea senzația că cifrele pandemiei sunt umflate și că autoritățile mint au avut-o PSD, ALDE, Pro România și anexele lor, gen Avocatul Poporului.

PSD este partidul care recent a susținut că, de fapt, doar 0,01% dintre români sunt infectați, bazându-se pe datele neștiințifice ale unei testări electorale, făcută de Gabriela Firea fără o eșantionare corectă.

PSD a fost cel care, la doar patru zile de la ridicarea stării de urgență, a anunțat că vrea să limiteze obligaţia de a purta mască pentru anumite categorii, insistând pe ideea că purtarea măștii este un abuz.

„O să-mi dau masca jos, suntem suficient de departe unii de altii, este foarte greu să vorbim cu căluș la gură, cum ar vrea unii-alții”, a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, pe 17 mai.

PSD a fost cel care, din calcul electoral, a transmis și ideea că Guvernul măsluiește numărul infectărilor și al deceselor în funcție de interesale sale de moment. Mai mult, a cerut o relaxare cât mai rapidă a măsurilor de restricție, invocând repornirea economiei.

Avocatul Poporului a declanșat mecanismul împotriva torturiii, sugerând, de asemenea, ideea că statul abuzează populația și ține oamenii în spital degeaba, doar pentru a putea raporta un număr ridicat de infectări.

Citește și: Cum sprijnă Avocatul Poporului teoria conspirației și lovește în Sănătate și Educație în plină criză

Presa mainstream și site-urile obscure

Nu e de neglijat nici contribuția presei, a celei recunoscute. Canalele obscure, gen ortodoxinfo, au avut rolul lor, fără îndoială, dar cei doi factori menționați până acum în articol și presa „mainstream” le-au legitimat și le-au dat forță.

Din dorința de a obține audiență cu orice preț, în primele două luni de stare de urgență, presa – dar mai ales televiziunile de știri – a anunțat fiecare nouă infectare, fiecare nou deces, dând senzația de asediu, de stare extrem de gravă, în care lumea se îmbolnăvește pe capete.

Asta contrasta cu cifrele oficiale și cu faptul că spitalele pregătite pentru bolnavii de COVID-19 au rămas fie goale, fie la grade de ocupare acceptabile.

Era imposibil ca acest lucru să nu ridice semne de întrebare populației.

Apoi, televiziuni precum România TV, amendată de CNA, au preluat conspirația cu rudele care primesc bani ca să-și declare morții ca fiind decedați de COVID.

Și site-uri gen luju.ro fie spuneau că Guvernul exagerează numărul morților, fie îl ascunde.

Citește și: VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19

Blocarea în starea de urgență a mai multor site-uri conspiraționiste de către Guvern, prin ANCOM, nu a avut nici un efect. Din contră, a lăsat impresia că autoritățile chiar au ceva de ascuns, și o fac prin cenzură.

Apoi banii dați de Guvern presei, 40 de milioane de euro, au părut pentru mulți răsplata pentru complicitatea la fraudă, nu un ajutor.

Și, în ultimul rând, Facebook

Un rol esențial l-au avut rețele sociale, Facebookul mai ales, în răspândirea teoriilor conspiraționiste de tot felul. Mesajele conspiraționiste s-au răspândit cu o viteză uluitoare. Personaje disperate după audiență rapidă, precum vedeta incertă Dorian Popa, actrița Carmen Tănase, antivaccinista Olivia Steer sau consultantul de imagine Cezar Ionașcu, care ne îndemnau încă de acum câteva săptămâni să renunțăm la mască, sub sloganul „Jos masca, sus inimile!”.

Mai poate fi ceva reparat? Din păcate, nu. Probabil cifrele zilnice ale infectării se vor menține la nivel ridicat până în toamnă și, cum restricții majore nu mai pot fi impuse, pentru că ar urma revolte de stradă, fiecare este din acest moment pe cont propriu.

Responsabilitatea protecției în fața actualului coronavirus e de acum individuală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te