VIDEO Ministrul Justiției: Senatul să se întrunească și să pună pe ordinea de zi desființarea SIIJ

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.07.2021 - 21:30
Ministrul Justiției: Senatul să se întrunească și să pună pe ordinea de zi desfiițarea SIIJ. / Foto: digi24.ro

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, după primirea avizului Comisiei de la Veneția, că se așteaptă ca desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie pusă săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Senatului.

SHARE

„Am așteptarea ca saptamâna viitoare Senatul să se întrunească și să pună pe ordinea de zi desființarea SIIJ. E o chestiune asumată la nivelul Coaliției, nu cred că sunt alte argumente care ar împiedica acest demers. Daca s-ar întampla altfel s-ar ridica mari semne de întrebare față de respectarea programului de guvernare”, a afirmat Stelian Ion.

Citește și: Biserica Ortodoxă Rusă: Cei care refuză să se vaccineze comit „un păcat, vor trebui să se căiască”

El a precizat că va merge miercuri în Coaliție cu avizul Comisiei de la Veneția. „Eu mă aștept din partea colegilor de Coaliție să respecte cuvântul dat”, a spus Stelian Ion.

Comisia de la Veneția nu se opune desființării Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și recomandă eliminarea articolelor din lege care creează o superimunitate pentru magistrați.

Comisia de la Veneţia spune că imunităţile pentru magistraţi ar arunca îndoieli asupra actului de justiţie

„Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili atribuțiile procurorilor DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”, se arată într-un comunicat al Comisiei de la Veneția.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că, din punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, aşa-zisele garanţii pentru magistraţi reprezintă în realitate "nişte imunităţi" care nu ar face decât "să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie".

Citește și: USR PLUS despre desfiițarea SIIJ: Competenţele de corupţie trebuie să revină la DNA

"Alte chestiuni care au fost ridicate între timp. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Aceste chestiuni au fost la rândul lor analizate şi răspunsul pe care Comisia îl dă este unul foarte clar: Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor, acele aşa-zise garanţii, reprezintă în realitate nişte imunităţi care, dimpotrivă, nu ar face decât să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie, n-ar face decât să creeze dubii cu privire la independenţa magistraţilor. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate în mod foarte clar de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea acestor imunităţi", a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că a fost criticat de către Comisie şi avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la proiectul de desfiinţare al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"În aviz se analizează inclusiv avizul pe care l-a dat CSM pentru desfiinţarea Secţiei şi este criticat într-un fel acest aviz, pentru că CSM a confundat, citând o opinie anterioară a Comisiei de la Veneţia, anumite lucruri şi a interpretat acel aviz din 2018 ca fiind unul care ar impune anumite garanţii, când ele de fapt vizau cu totul altceva. Acel aviz din 2018 al Comisiei de la Veneţia recomanda respectarea principiului specializării procurorului. Spunea atunci avizul că este nevoie de procurori specializaţi care să fie implicaţi în aceste activităţi", a spus Ministrul Justiţiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te