VIDEO Cine vrea ca dosarul 10 august să fie amânat? Ping pong între Curtea de Apel și Tribunal

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.08.2020 - 10:10
Jandarmii au dispersat mulțimea agresiv. Foto Inquam Photos/Adriana Neagoe

Decizia Curții de Apel București de a-și declina competența privind redeschidere dosarului 10 august este doar parte dintr-o schemă menită să întârzie judecarea cazului și pedepsirea vinovaților pentru violențele din Piața Victorie, consideră invitații Newsweek LIVE.

SHARE

„Va fi ping pong între Tribunalul București și Curtea de Apel cu dosarul 10 august. Să nu vă surprindă dacă peste o săptămână va veni Tribunalul București și ne va spune că judecarea cererii DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august nu e, de asemenea, de competența sa”, a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie.

Opinia este împărtășită și de juristul Vlad Gheorghe, una dintre cele peste 700 de persoane lovite de jandarmi pe 10 august și care a depus plângere penală împotriva agresorilor săi. 

Curtea de Apel București a decis la exact doi ani de la violențele din Piața Victoriei că nu este competentă să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei care vizează pe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. 

Citește și: VIDEO Teodor Mărieș: Dosarul 10 august, închis pentru a lovi în liberali. A fost o acțiune politică

Instanța a acceptat astfel o solicitare depusă chiar de avocații celor de mai sus, pasând demersul DIICOT în curtea Tribunalului București.

Vlad Gheorghe crede că decizia inițială, luată în iulie, de clasare parțială a dosarului 10 august, luată greșit de către procurorul Doru Stoica, nu a făcut decât să deschidă calea prin care cei suspectați că au dat ordinele de reprimare a protestului vor putea să amâne cât mai mult trimiterea lor în judecată.

„Procedura va implica și posibilitatea jandarmilor de a pune bețe roate. Una dintre marile probleme pe care le aduce această decizie mișelească a procurorului de la DIICOT este că, încercând să scoatem la liman problema juridică pe care dânsul a încercat să o îngroape, au apărut multe căi de tergiversare.

Suspecții vor începe să tragă de timp gândindu-se la prescripție.

Au început prin a cere recuzarea judecătorului, au continuat cu o excepție care să trimită dosarul la CCR și, dacă nici asta nu le-a ieșit, a continuat apoteotic prin a arăta că nu este de competența Curții de Apel să decidă asupra redeschiderii anchetei”, a menționat juristul, membru USR. 

Acesta a identificat deja o cale prin care Tribunalul București, care a primit acum „cartoful fierbinte”, să scape la rândul său de „povara” unei decizii în acest caz. 

„Jandarmii sunt militari și sunt de competența Parchetului Militar. Tribunalul București nu este o instanță militară. Există Tribunalul Militar București.

Așa că putem avea un ping pong și de la tribunalul militar la cel civil și invers.

Toate astea, pentru că un procuror s-a apucat să scrie vrute și nevrute, iar acum toată lumea încearcă să scoată acest rechizitoriu la liman, când trebuia să avem deja condamnări în acest dosar”, a menționat juristul. 

Vlad Gheorghe, la fel ca și Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, consideră că șefa DIICOT nu avea cum să nu știe că nu trebuie să trimită cererea de redeschidere a dosarului la Curtea de Apel, ci la Tribunalul Militar.

„Domnul procuror Doru Stoica nu avea cum să nu știe că nu poate să scrie asemenea mizerii în ordonanța de clasare și să scape basma curată.

Jandarmii nu aveau cum să nu știe că dacă atacă pe toată lumea pe 10 august, nu o să fie probleme și repercursiuni.

Au făcut aceste lucruri intenționat și coordonat, într-o cârdășie politică a decidenților de atunci. Dar sper să se rezolve dosarul executanților, pentru care sunt dovezi clare, imagini. Nu înțeleg de ce mai e nevoiee pentru o soluție”, a menționat Vlad Gheorghe.

Aceste tergiversări se adaugă celor doi ani care au trecut deja de la deschiderea dosarului, timp în care Parchetul Militar a blocat ancheta timp de un an, iar procurorul Doru Stoica de la DIICOT nu a audiat persoanele rănite în Piața Victoriei și care au depus plângere penală împotriva jandarmilor.

Din iulie 2019 până în iunie 2020, au fost audiați doar patru martori, fără ca procurorul să se uite în materialul video cu ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, după cum reiese chiar din cererea de redeschidere a dosarului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te