La București, Tudorel Toader spune, mai nou, că a scris lucrarea singur. În fața Comisiei recunoaște, însă, că e doar co-autor.
În octombrie 2018, Newsweek România publica un dosar despre carierea didactică și profesională a celui care, la acea oră, era ministru al Justiției.
În articolul „Tudorel Toader, domn profesor de la Bălți” arătam că:
„Tudorel Toader este ministrul Justiției care ar trebui să alinieze legislația românească la cea europeană, să cunoască standardele internaționale privind organizarea justiției și să aibă cunoștințe solide de drept comparat.
Cv-ul său arată că formarea sa profesională și educația sa juridică s-au realizat exclusiv în România. El nu menționează în ce proiecte internaționale ar fi fost implicat și nici unde și ce articole juridice cu impact european a publicat. Toader nu are acces nemijlocit la jurisprudența europeană, el necunoscând nicio limbă străină”.
Și-a epurat mentorul de pe un manual
O decizie lipsită de etică a luat Tudorel Toader atunci când, după decesul coautorului unei lucrări, i-a șters numele de pe coperta edițiilor următoare.
„Unul dintre manualele pe care, în propriul cv, Tudorel Toader, mărturisește că l-a redactat în colaborare este ”Drept penal român. Partea specială.” Cea dintâi ediție a apărut în anul 1994.
Alături de Toader, pe copertă se regăsește și numele lui Octavian Loghin. Din informațiile noastre, Tudore Toader a fost asistentul lui Octavian Loghin. La momentul decesului acestuia din urmă, Toader ar fi primit catedra de drept penal. La câțiva ani, numele lui Octavian Loghin dispare de pe manual, iar autor rămâne doar Toader.
Specialiștii spun că cele două manuale diferă destul de puțin, și că, în ediția care îl are unic autor, Toader a schimbat unele fraze și l-a actualizat. Acest aspect nu i-ar fi dat dreptul să scoată complet numele celuilalt autor, decedat. Dar, asta e o problemă de alegere. Și de moralitate”, arăta Newsweek România.
Ce zice Tudorel la Veneția
Tudorel Toader a deținut funcția de membru al Comisiei de la Veneția în timp ce era ministru al Justiției. Pe pagina instituției https://www.venice.coe.int/, Tudorel Toader a îndreptat nedreptatea făcută, în România, fostului său mentor-profesor.
Astfel, la capitolul „Lucrări știinșifice”, Toader menționează că în cadrul redactării lucrării „Romanian Penal Law. The Special Part” (”Drept penal român. Partea specială”) este doar co-autor.
Acest aspect ne amintelște de dublul discurs al lui Tudorel pe ruta Romînia – Europa, dar și de faptul că niciodată nu și-a asumat vreuna din deciziile care au mutilat legile justiției.
Mai există și posibilitatea ca Tudorel Toader să nu își fi actualizat cv-ul depus pe site-ul Comisiei de la Veneția și, astfel, să nu fi avut timp să își epureze mentorul din document.
Citește și: Profesionistul din Bălți, pensie de 30.000 lei pe lună