Tudorel Toader, sub orice critică: a pârât-o pe Kovesi la „Financial Times" într-o scrisoare critică

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.03.2019 - 13:41
Tudorel Toader nu ține cont de protestele la adresa acțiunilor sale Foto: INQUAM/Florin Albei

Ministrul Justiției a trimis un drept la replică către Financial Times, în care Tudorel Toader o atacă pe Kovesi, deși împotriva fostei șefe a DNA nu există nicio decizie definitivă a vreunei instanțe.

SHARE

După ce a publicat un comentariu elogios pentru Kovesi, asumat de board-ul editorial al ziarului, Financial Times publică acum și scrisoarea ministrului Justiției de la București.   

Tudorel Toader reia explicațiile privind demiterea lui Kovesi, dar asigură că nu are nimic cu ea.

Citește și Universitatea Harvard: Laura Kovesi, femeia care determină schimbarea în 2019

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al nou-creatului Parchetului European (28 februarie). Dar din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori şi alte surse credibile - ea nu ar trebui să fie numită în această poziţie extrem de importantă.

Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut, deoarece agenţia anticorupţie pe care a condus-o, DNA, viza politicieni corupţi. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea Constituţională a spus acest lucru. Strategia de investigaţie a dnei Kovesi s-a bazat pe constrângere”, a transmis ministrul Justiției, despre Laura Codruța Kovesi.

„Doamna Kovesi nu a fost revocată pentru că DNA ancheta politicieni corupți, ci pentru că DNA a încălcat legea, o spune CCR.

Judecătorii care au revizuit dosarele preluate de la DNA au găsit, de asemenea, modificări ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunţări false ale martorilor şi dovezi atenuante, în mod deliberat, reţinute de la inculpaţi.

Aceasta nu este justiţie. Parchetul European trebuie să urmărească în mod agresiv pe infractori, dar nu prin sacrificarea respectării drepturilor omului şi a procesului corespunzător.

Scrisoarea ministrului român de justiţie apare într-o zi importantă pentru Lauda Codruţa Kovesi. Astăzi, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului Antonio Tanjani  – se vor decide următorii paşi în privinţa numirii procurorului-şef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Prima alegere în Comisiile CONT şi LIBE a fost Laura Codruţa Kovesi”, mai scrie Tudorel Toader.

Textul integral din Financial Times cu titlul „The ‘coercion’ in Romanian anti-corruption campaign".

Citește și VIDEO Kovesi a câștigat nominalizarea pentru funcția de procuror-șef european. Primele declarații

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te