EXCLUSIV Trebuie să plătească statului 800.000 de lei, pentru că a dat afară ilegal un subordonat

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 14.07.2021 - 13:54
Armand Petrescu trebuie să plătească o despăgubire uriașă Autorității Aviatice Civile. Foto AACR

Armand Petrescu, fostul director al Autorității Aeronatice Civile, este obligat de instanță să achite instituției peste 800.000 de lei pentru că l-a dat afară, ilegal, pe un subordonat, pentru a-i face loc unui fost general SRI.

SHARE

În 2017, generaul SRI Ion Grosu a fost trecut în rezervă. Din 2008, lucrase ca director de cabinet al lui George Maior, fiind numit în funcție la două luni după ce acesta din urmă a devenit șeful Serviciului Român de Informații. Apoi, a ajuns chiar adjunct al lui George Maior, poziție în care a rămas până la finalul carierei sale la SRI.

De acolo, a trecut la Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR), unde a primit conducerea unui departament. Doar că, pentru a i se face loc, directorul de atunci al AACR, Armand Petrescu, a trebuit să îl elimine pe șeful anterior al acelui departament, Ioan Arba. 

Pentru aceasta, Armand Petrescu a apelat la o manevră considerată de instanță ilegală: a desființat  Direcția Securitate Aeronautică, astfel încât să plece Ioan Arba, și a reînființat-o sub o denumire aproape identică și cu sarcini simiare, Direcția de Securitate Aeronautică şi Cibernetică. 

Citește și: EXCLUSIV Cum minte șeful AACR că instituția nu are atribuții legale pe securitate cibernetică

Prin această modificare, noul șef al departamentului a devenit Ion Grosu, care până la transfer fusese consilier al lui Armand Petrescu.

Ioan Arba a contestat desființarea și demiterea sa în instanță. Curtea de Apel i-a dat dreptate, în 2019, și a decis că el trebuie să revină la Autoritatea Aeronautică Civilă. Mai mult, instituția a trebuit să îi plătească salariile restante plus despăgubiri. 

„Curtea constată că desfiinţarea postului ocupat de apelant nu este reală și serioasă, atât timp cât, concomitent cu această măsură, a fost înfiinţat un alt post de aceeaşi natură, pe acelaşi nivel ierarhic, cu atribuţii lărgite”, se arată în motivarea instanţei.

Grosu și Petrescu au fost și ei demiși

Ion Grosu, fost adjunct al directorului SRI, a fost demis în 2019, la rândul său, de Curtea de Apel din funcţia pe care o deţinea în Autoritatea Aeronautică Civilă, dar fostul şef al instituţiei, Armand Petrescu, nu a pus decizia judecătorilor în aplicare mai bine de 7 luni.

Citește și: EXCLUSIV Drulă „privatizează” departamentul strategic CYBER din Autoritatea Aeronautică Civilă

În mai 2020, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a decis demiterea Consiliului de Administraţie al Autorităţii Aeronautice Civile (AACR), în frunte cu preşedintele Armand Petrescu, după o verificare făcută de Corpul de Control la începutul anului, dar care a așteptat până a ajuns la ministru, potrivit Libertatea.

Autoritatea Aeronautică Civilă a plătit salariile restante lui Ioan Arba, dar apoi s-a întors împotriva lui Armand Petrescu, pentru a-și recupera paguba. 

Pe 13 iulie, Tribunalul București a luat o decizie rară în instanțele din România: îl obligă pe Armand Petrescu să achite AACR despăgubiri de 818.968 de lei, reprezentând prejudiciul adus AACR ca urmare a concedierii lui Ioan Arba.

De asemenea, fostul director mai trebuie să achite 12.306 de lei pentru cheltuielile de judecată. 

Sentința nu este definitivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te