EXCLUSIV Drulă „privatizează” departamentul strategic CYBER din Autoritatea Aeronautică Civilă

DE Petru Zoltan | Actualizat: 07.07.2021 - 01:47
Drulă „privatizează” departamentul strategic CYBER din Autoritatea Aeronautică Civilă/FOTO: Facebook/Cătălin Drulă

Statul român a investit 500.000 euro în pregătirea celor trei angajați ai departamentului CYBER, din cadrul Autorității Aeronautice Civile, iar acum noul director general, Nicolae Stoica, vrea să-i lase șomeri.

SHARE

Totul, cu acordul ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

România este unul din pionierii care au inițiat dezvoltarea securității cibernetice în aviația civilă la nivel internațional. Securitatea cibernetică este un domeniu aflat în plină expansiune, pe care pune accent atât Organizația Aviației Civile Internaționale, cât și Agenția pentru Aviația Civilă a Uniunii Europene.

Numit pe filieră USR, Stoica primește 8.000 de euro pe lună

Autoritatea Aeronautică Civilă este o instituție strategică în subordinea Ministerului Transporturilor, condus de ministrul Cătălin Drulă. În baza împuternicirii emise de ministrul Cătălin Drulă, Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile l-a numit temporar în funcția de director general pe Nicolae Stoica. Se întâmpla în ianuarie 2021. Pentru fiecare lună de mandat, Nicolae Stoica primește o indemnizație lunară fixă în cuantum de 40.632 lei. Adică puțin peste 8.000 de euro lunar.

Cum justifică desființarea departamentului CYBER?

La câteva zile după ce a fost numit pe funcție, directorul Nicolae Stoica a decis să semneze un contract de achiziție directă pentru prestări servicii cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Informatică ICI – București, deși Autoritatea Aeronautică Civilă avea propriul departament de securitate cibernetică.

Ulterior, pentru că îl încurca existența departamentului de securitatea cibernetică, a decis să restructureze Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a desființa departamentul de securitate cibernetică.

Cum justifică desființare departamentului CYBER? „Aceleași servicii sunt prestate atât de salariații AACR din cadrul Compartimentului Securitate Cibernetică din structura Biroului Administrativ, cât și de partenerul extern, ICI – București”, își motivează Nicolae Stoica decizia de reorganizare a instituției. Oficial, pentru a face o economie de aproximativ 500.000 lei anual.

Contactat de Newsweek România, directorul Nicolae Stoica nu a vrut să răspundă. Ulterior, i-a solicitat purtătoarei de cuvânt să ceară întrebările în scris.

De ce este important departamentul CYBER?

În departamentul CYBER al Autorității Aeronautice lucrau trei specialiști IT. Pentru pregătirea lor continuă în domeniul securității cibernetice, Autoritatea a cheltuit în jur de 500.000 euro. Conform fișei postului, cei trei specialiști în securitate cibernetică răspundeau de automatizări de securitate prin analiză de indicatori de compromitere, detecția și prevenirea tranzitului de fișierelor periculoase, implementau recomandările de politici de securitate, monitorizarea continuă a traficului de date, analiza continuă a protocoalelor de securitate, identificarea tentativelor de conectare la serverele de Comandă și Control etc.

P.S. Nicolae Stoica a răspuns întrebărilor Newsweek România cu doar câteva minute înainte de publicarea articolului, printr-un e-mail care a fost observat mai târziu de autorul articolului de față. Potrivit acestui răspuns, "Structura de securitate cibernetică din cadrul direcției de securitate a fost desființată începând cu 1 martie a.c., întrucât AACR nu deține atribuții legale în domeniul securității cibernetice, altele decât activitățile desfășurate de către auditorii de securitate.

În ceea ce privește propunerea mea de desființare a compartimentului de securitate cibernetică, din cadrul Biroului Administrativ, organizat pentru asigurarea securității cibernetice la nivelul AACR, aceasta este justificată de costurile reduse pentru aceleași servicii prestate de altă instituție a statului (ICI) 85.140 lei fără TVA/anual, comparativ cu cheltuielile efectuate de AACR pentru personalul propriu (BA-CSC), specializat în domeniul securității cibernetice, 608.242 lei salariu brut/an, pentru 3 angajați la care se adaugă alte costuri reprezentând beneficii conform CCM al AACR. Conform OUG 109/2011, autoritatea tutelară nu poate interveni in actul de administrare al regiilor autonome."

Newsweek România va reveni cu un articol în care va demonta pe larg susținerile lui Nicolae Stoica.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te