Șeful CSM explică de ce a cerut majorarea salariilor unor magistrați cu 25%

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.04.2021 - 18:02
Șeful CSM explică de ce a cerut majorarea salariilor unor magistrați cu 25%/FOTO: Facebook/Bogdan Mateescu
Șeful CSM explică de ce a cerut majorarea salariilor unor magistrați cu 25%/FOTO: Facebook/Bogdan Mateescu

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, care cere majorarea salariilor unor magistrați cu 25%, spune că a cerut ministrului Justiției "să respecte dreptul judecătorilor și să asigure o salarizare unitară față de ei" și o va face și pentru procurori.

SHARE

Șeful CSM își începe postarea de pe Facebook spunând că a cerut abrogarea pensionarii anticipate a magistraților, iar CSM a emis un punct de vedere favorabil în acest sens.

"Am precizat încă din 2019 că este incorect că magistrații pensionari să aibă pensia mai mare decât salariul (deși prin propunerea vizând legile justiției înaintată și apoi retrasă de facto de actualul ministru al justiției se menținea aceeași paradigmă incorectă).

Am acordat atenție funcției de control reglare de fiecare dată. Am convocat Secția să aprecieze asupra suspendării din oficiu a unor judecători când s-au pus probleme de acest tip și o voi face fără să ezit. Am înaintat în temeiul art 45 din Legea 317/2004 sesizări către Inspecția Judiciară pentru verificări ori de câte ori s-a pus problema în spațiul public a unor posibile inadecvări. Și, în calitatea pe care o am, o voi mai face fără rezerve. Și multe altele. Cred cu tărie în ideea de responsabilitate în general și în magistratură în special", afirmă Mateescu.

El își continuă mesajul cu explicații despre salariile magistraților, despre solicitarea pe care a făcut-o către Stelian Ion și cu acuzații pentru "o parte a presei". De asemenea, el îl atacă voalat pe Stelian Ion.

Majorarea salariilor unor magistrați cu 25% înseamnă salarizare unitară

"În egală măsură cred că drepturile judecătorilor trebuie respectate. Și o fac indiferent de atitudinea publică a unora sau altora pentru care principiul reprezintă de fapt propria apreciere aplicabilă diferit de la caz la caz și nu regulă neutră, care să funcționeze indiferent de persoană. Eu nu acționez să satisfac o bulă virtuală sau vreun soi de grupare electorală mai zgomotoasă sau nu, nu am campanii de PR și nu stau toată ziua la TV unde să tot vorbesc și apoi să mă tot contrazic, ce am de spus spun, ce am de făcut fac, atât cât pot eu și indiferent cine se supără.

Citește și: Sondaj pe Facebook al Antenei 3: Mai aveți încredere în Vlad Voiculescu? Răspuns clar al cititorilor

Și da, am solicitat ministrului justiției să respecte dreptul judecătorilor și să asigure o salarizare unitară față de ei. O voi face și pentru procurori.

Iar asta nu înseamnă o majorare salarială de 25% cum în mod revoltător de incorect se prezintă, întâmplător concomitent, într-o parte a presei, ci aplicarea unei valori de referință egală pentru toți, cum zic legea și Constituția, cu respectarea limitelor prevăzute de art. 38 alin 6 din Legea 153/2017. Întotdeauna cu respectarea legii.

Să fie clar, judecătorii de bună credință, care sunt cei mai mulți, vor fi apărați și drepturile lor trebuie recunoscute. Cei care greșesc vor suportă rigorile legii în condițiile acesteia.

NU privilegiilor, dar categoric DA standardelor statului de drept!

Deci, dincolo de supărări, manipulări și orice vreți voi, haideți să vorbim mai puțin și să începem, în sfârșit, să rezolvăm probleme. S-au strâns prea multe, ar cam fi timpul...".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te