Pe 15 martie a.c., Newsweek România a publicat un articol intitulat "Contract de 27,6 milioane lei cu dedicație de la primăria lui Băluță", semnat Alexandru Pop.
Potrivit acestui articol, "Primăria Sectorului 4, condusă de pesedistul Daniel Băluță, ține morțiș să atribuie o licitație de 27,6 milioane de lei pentru lucrări de semnalizare rutieră firmei Dumava Semnalizare, patronată de Marius Stelian Varghida.
Motiv pentru care a descalificat celălalt competitor, firma Lindor.
Atât Consiliul Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, cât și Curtea de Apel București, au decis că oferta depusă Lindor corespunde cerințelor impuse de primărie."
O zi mai târziu, pe 16 martie a.c., Libertatea a preluat articolul din Newsweek România, citând sursa, sub următorul titlu: "Cum se luptă primăria condusă de Daniel Băluță să înscrie un singur competitor la licitația pentru un contract de 27,6 milioane de lei". Articolul a fost semnat în Libertatea de către Mihai Toma.
Pe 12 mai a.c., DIICOT (structura centrală) emite citații prin care cheamă la audieri (pe data de 21 mai a.c., vineri) trei persoane în calitate de martori: Alexandru Pop (reporter al Newsweek România), Mircea Marian (senior editor al Newsweek România), Andrei Sabin Orcan (office manager al Newsweek România).
Acuzațiile din acest dosar în care urmărirea penală era declanșată "in rem" (adică fără identificarea făptuitorilor) sunt conform citației: "constituire de grup infracțional organizat" și "șantaj".
Pe 17 mai a.c., luni, citațiile ajung, fizic, la sediul redacției Newsweek România.
Pe 20 mai a.c., la DIICOT este audiat mai întâi jurnalistul Cătălin Tolontan, directorul ziarului Libertatea, pentru preluarea articolului din Newsweek România.
Budenii, linșaj concertat la Tolontan
În aceeași zi, publicațiile Gândul și Cancan relatează, pe larg, venirea lui Tolontan la DIICOT. Gândul nu lasă loc de îndoieli: "Cătălin Tolontan, chemat pentru audieri la DIICOT. Adina Anghelescu: Vorbim de niște acuzații extrem de grave / Dan Bucura: Este o pată pe obrazul presei". Cancan a preluat subiectul: "CĂTĂLIN TOLONTAN, AUDIAT DE PROCURORII DE LA CRIMĂ ORGANIZATĂ! ESTE ACUZAT DE ȘANTAJ".
De altfel, cu câteva ore înainte a relata prezența lui Tolontan la DIICOT, Gândul se lăuda că are plângerea care stătuse la baza deschiderii dosarului penal "in rem" la DIICOT și că autorul acesteia era primarul Sectorului 4, Daniel Băluță: "Am intrat în posesia plângerilor depuse împotriva lui Cătălin Tolontan și a altor patru jurnaliști. Primarul Băluță: ”Există suspiciuni rezonabile că au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea”". Cancan a distribuit "exclusivitatea": "AM INTRAT ÎN POSESIA PLÂNGERILOR DEPUSE ÎMPOTRIVA LUI CĂTĂLIN TOLONTAN ȘI A ALTOR PATRU JURNALIȘTI. PRIMARUL BĂLUȚĂ: ”EXISTĂ SUSPICIUNI REZONABILE” | DOCUMENT EXCLUSIV".
Și tot pe 20 mai, stiripesurse.ro a prezentat, în context, sub semnătura Danei Budeanu, câteva fotografii înfățișându-i pe jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag de la Libertatea la o întâlnire cu un om de afaceri: "Dana Budeanu prezintă fotografii sensibile cu Tolontan în compania unui afacerist interesant".
Articolele din Gândul, Cancan și stiripesurse.ro, publicate aproape simultan, nu sunt întâmplătoare: Gândul și Cancan sunt deținute de Radu Budeanu, condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a făcut un târg cu procurorii în dosarul Hidroelectrica.
Daniel Băluță este o prezență pozitivă constantă în Gândul, care nu ratează nici o ocazie să-l laude pe primarul de la Sectorul 4 pentru "realizările" sale.
Dana Budeanu, pe de altă parte, este fosta soție a lui Radu Budeanu, cu care a rămas în relații foarte bune. Ea are o relație foarte strânsă cu Băluță, dovadă stând și înregistrarea audio pe care a publicat-o în campania electorală pentru alegerile locale din 2020. Pe înregistrare se puteau auzi Cristian Zărescu, consilierul de imagine al lui Băluță, și Nicușor Dan, discutând despre demolarea casei unui interlop.
Despre chemarea lui Tolontan la DIICOT a scris și Mirela Neag în Libertatea.
Newsweek România respinge toate acuzațiile lui Băluță
Vineri, 21 mai a.c., la audieri la DIICOT s-au prezentat și cei doi angajați ai Newsweek România.
Potrivit plângerii penale depuse de Băluță, jurnaliștii Alexandru Pop (Newsweek România) și Mihai Toma (Libertatea), care au scris articolele pomenite anterior, împreună cu "autorii morali" din spatele articolelor lor (Cătălin Tolontan, Mircea Marian și Andrei Sabin Orcan), s-ar face vinovați de "constituire de grup infracțional organizat" și "șantaj" pentru că au publicat o dezvăluire despre o licitație controversată organizată de Primăria Sectorului 4.
Băluță scrie în plângerea către DIICOT că "reprezentanții Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA s-au înteles cu făptuitorii Alexandru Pop și Mihai Toma să mă constrângă pentru a mă determina să susțin reintegrarea acestei asocieri în procedura de licitație."
Precizările Newsweek România:
- niciun jurnalist de la Newsweek România nu s-a întâlnit vreodată cu vreun reprezentant al Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA ori cu alte persoane reprezentând firmele implicate în licitație;
- documentele pe baza cărora Newsweek România a scris articolul menționat au fost obținute din surse publice (SICAP, CNSC, instanțe de judecată);
- Newsweek România nu i-a cerut niciodată primarului Băluță să ia o decizie sau alta în privința licitației, ci doar a relatat faptele;
- nu a existat nicio întâlnire sau comunicare între vreun reprezentant al Newsweek România și primarul Băluță cu referire la subiectul licitației.
Mai multe persoane publice au luat atitudine față de această tentativă de intimidare a jurnaliștilor de investigație, exercitată de primarul Băluță prin plângerea adresată procurorilor care se ocupă de crimă organizată și terorism. Printre aceștia se numără primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și ministrul Economiei, Claudiu Năsui.