Predoiu spune că nu există un act normativ cu impact asupra pensiilor din sistemul judiciar

DE Bianca Iosef | Actualizat: 28.10.2022 - 16:23
Cătălin Predoiu- /FOTO: Facebook/Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu- /FOTO: Facebook/Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comunicat că nu există, în avizare şi nici în dezbatere sau în procedura de avizare, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar şi puterea judecătorească.

SHARE

"Şedinţa a fost convocată de ministrul Justiţiei ca urmare a preocupărilor create în cadrul sistemului judiciar de apariţia în spaţiul public a unui aşa-zis proiect de ordonanţă de urgenţă cu privire la regulile aplicabile sistemului de pensii, în scopul unei informări corecte a reprezentanţilor magistraturii şi puterii judecătoreşti", informează un comunicat ministerului.

Predoiu a comunicat că problematica legată de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislaţie, se află în competenţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, la nivelul căruia funcţionează un grup de lucru în care, la propunerea ministrului Justiţiei, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai CSM, ICCJ şi PICCJ.

Citește și: Nicușor Dan anunță că renovarea maternității Bucur va dura 40 de luni și costă 35 de milioane lei

Potrivit comunicatului citat, acest grup de lucru se află în faza preliminară a strângerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistând niciun proiect de act normativ elaborat, fapt confirmat şi de ceilalţi participanţi la şedinţă.

Citește și: Declarat nefuncțional de președintele Aurel Pop, CNATDCU merge mai departe în mandatul Ligiei Deca

"Orice proiect de act normativ adresat oricărui domeniu social, inclusiv în materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparenţă decizională prevăzute de legislaţia în vigoare, punere în dezbatere publică, dezbatere publică cu sectoarele de activitate socio-profesională cărora se adresează, avizare interministerială, avizare la nivelul Consiliului Economic şi Social, Consiliului Legislativ etc., în prealabil înaintării spre aprobare Guvernului. Aceste faze procedurale formale sunt precedate de analiza politică şi decizia politică la nivelul coaliţiei de guvernare.

Ulterior aprobării de către Guvern, orice proiect de lege este dezbătut de Parlament în comisii parlamentare înainte de a fi aprobat în plenul celor două Camere, iar după o eventuală adoptare poate fi supus, în cazul sesizării Curţii Constituţionale a României, controlului de constituţionalitate, iar ulterior poate fi promulgat sau retrimis spre reexaminare în Parlament de către Preşedintele României", a explicat Ministerul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a transmis că independenţa judecătorilor şi procurorilor, precum şi eficienţa sistemului judiciar reprezintă obiective esenţiale pe care România trebuie să le conserve şi consolideze, atât din perspectiva intereselor cetăţenilor, cât şi din perspectiva obligaţiilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei, a Mecanismului "Rule of Law" şi a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

PNRR include printre obiective şi adoptarea legilor Justiţiei într-o formă şi conţinut care să garanteze independenţa Justiţiei, se menţionează în comunicat.

"Ministerul Justiţiei a fost şi rămâne conştient de importanţa acestui criteriu al independenţei şi de garantarea lui atât prin legile Justiţiei, cât şi prin orice alt act normativ cu impact pe statutul magistraţilor", se subliniază în comunicat.

Conform ministrului Predoiu, pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independenţă a magistratului, fapt consfinţit de repetate decizii ale Curţii Constituţionale a României, precum şi de numeroase izvoare de drept internaţional şi standarde democratice.

"Ministerul Justiţiei îşi manifestă preocuparea în cel mai înalt grad cu privire la neliniştile provocate în sistemul judiciar de speculaţiile din spaţiul public în legătură cu problematica pensiilor, care ar putea conduce la destabilizarea activităţii instanţelor şi Parchetelor, cu consecinţe directe asupra stării de legalitate şi intereselor legitime ale cetăţenilor, prin provocarea unor 'pensionări în masă' în cadrul sistemului judiciar şi, în consecinţă, invită la responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistraţilor", a evidenţiat Predoiu, potrivit Agerpres. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te