Ponta redevine doctor, deși a plagiat jumătate din teza de doctorat. Cum a fost „albit” ex-premierul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.09.2024 - 19:18
Ponta redevine doctor, deși a plagiat jumătate din teza de doctorat. Cum a fost „albit” ex-premierul -- Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)
Ponta redevine doctor, deși a plagiat jumătate din teza de doctorat. Cum a fost „albit” ex-premierul -- Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Victor Ponta redevine doctor, deși a plagiat jumătate din teza de doctorat. Cum a fost „albit” ex-premierul. Decizia a fost dată de Instanța Supremă, în pofida unei hotărâri definitive de acum 4 ani.

SHARE

Victor Ponta Victor Ponta și-a recâștigat titlul de doctor. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anularea ordinului prin care acest a fost retras.

Sentința este definitivă.Fostul premier al României avea un verdict oficial de plagiat, din anul 2016. Ulterior, i s-a retras titlul de doctor în drept pe baza căruia a intrat în Barou.

Ponta redevine doctor, deși a plagiat jumătate din teza de doctorat. Cum a fost „albit” ex-premierul

Ponta a redevenit doctor. O sentință pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție „anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, adică ordinul prin care fostului premier i s-a retras titlul de doctor după ce CNATDCU a constatat că acesta a plagiat.

Sentința a fost pronunțată în urma unei acțiuni de revizuire la care Victor Ponta a apelat după ce, tot la ICCJ, el pierduse definitiv procesul prin care contesta ordinul de retragere a titlului de doctor.

Victor Ponta a cerut revizuirea în noiembrie 2022. 

Soluția pronunțată de ICCJ – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal în data de 18 septembrie este definitivă. Ea admite cererea de revizuire și modifică decizia din 2020, în recursul declarat de Victor Ponta, anulând ordinul Ministerului Educației 4662 din 2016. „Menține în rest sentința recurată”, mai spune decizia de acum a instanței, arată edupedu.ro.

 „Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016.

 Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII- a Contencios administrativ şi fiscal.

 Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18 septembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia instanței conform edupedu.ro

Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul

 Newsweek a scris că pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat.

 Citește și: Victor Ponta, de 15 ani avocat, deși a intrat în barou prin fals. Și-a însușit 400 mii euro

 Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.

Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor.

 La patru ani de la lansarea acuzațiilor, pe 27 iulie 2016, CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta în legătura cu teza de doctorat și a menținut verdictul de plagiat. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației, Mircea Dumitru, i-a anulat titlul de doctor.

 Ponta a atacat în instanță ordinul de retragere a titlului de doctor. Ponta a pierdut la CAB, iar recursul se judecă la Înalta Curte. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te