Magistrații se plâng Comisiei Europene: Vor aștepta prea mult până la pensia specială de 21.000 lei

DE Alex Darvari | 08.06.2023 - 20:00
Magistrații se plâng Comisiei Europene / Dana Gârbovan - Foto: Youtube (captură)

Magistrații i-au scris președintei Comisiei Europene în încercarea de a opri reforma pensiilor speciale. Aceasta ar crește vârsta de pensionare și ar reducere beneficiile primite de magistrați la pensie.

SHARE

Magistrații au înaintat o scrisoare președintei Comisiei Europene prin care cer să se stopeze reforma pensiilor speciale asumate de guvern. Prin această reformă, magistrațiilor li se va crește vârsta de pensionare la 65 de ani. Magistrații nu vor mai putea asimila alte funcții pentru stagiul de cotizare, iar pensia se va calcula în funcție de salariul din întreaga activitate.  

Citește și: DOCUMENT 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

În scrisoare, magistrații spun că aceste prevederi vor face ca mulți oameni din sistem să plece. Pensia medie a magistraților este puțin peste 21.000 de lei. Cea mai mare pensie specială este de puțin peste 51.000 de lei.

Aceasta este scrisoarea deschisă adresată șefei Comisiei Europene:

„SCRISOARE DESCHISA

Citește și: Meleșcanu rămâne cu 16.000 lei/lună pensie specială după „tăieri”. A justificat crimele comuniștilor

Prin care solicitam Comisiei Europeana sa ceara Guvernului Romaniei suspendarea imediata a asa-numitei reforme a pensiilor serviciului magistratilor, reforma complet netransparenta si iresponsabila si, potrivit surselor guvernamentale, avizata de Comisia Europeana.

Aceasta asa-numita \"reforma\" submineaza total independenta si functionarea justitiei. Sute de judecatori au parasit deja sistemul in ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt in prezent neocupate. Intregul sistem este pe punctul de a se prabusi din cauza volumului de munca coplesitor si a numarului insuficient de judecatori, criza agravata de amenintarile continue la adresa statutului magistratilor, ca urmare a \"reformelor\" aprobate de Comisia Europeana. Acest lucru trebuie oprit imediat!

Pe 29 mai 2023 a fost propusa de coalitia de guvernare o lista de amendamente care modifica in mod fundamental, inacceptabil, intempestiv si complet netransparent proiectul de lege de modificare a pensiilor de serviciu ale magistratilor, aflat in dezbatere parlamentara finala in Camera Deputatilor.

Proiectul de lege a fost supus spre adoptare Parlamentului la inceputul anului 2023, intr-o forma care fusese avizata pozitiv cu observatii de catre Consiliul Superior al Magistraturii si aprobata de Senat la 29 martie 2023.

Dupa trecerea primei camere, proiectul de lege a fost trimis spre adoptare Camerei Deputatilor, iar in cursul lunii aprilie nu au fost, aparent, initiate discutii cu privire la vreo modificare.

Cu toate acestea, la sfarsitul lunii aprilie, au aparut public o serie de amendamente ale coalitiei de guvernare, ce au modificat complet proiectul initial, atat in ceea ce priveste cuantumul, cat si conditiile de pensionare. Aceste amendamente, au declarat reprezentantii guvernamentali, au fost NEGOCIATE sI AGREATE cu Comisia Europeana.

Daca afirmatiile sunt adevarate, o astfel de metoda netransparenta si neloiala de \"negociere\" intre Guvern si Comisia Europeana cu privire la statutul magistratilor romani este inacceptabila, demonstrand ipocrizia si iresponsabilitatea Comisiei in relatiile sale cu sistemul judiciar din Romania.

Reamintim Comisiei Europene ca, in mod constant, in rapoartele sale adoptate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), aceasta a solicitat Romaniei sa asigure \"transparenta si predictibilitatea procesului legislativ in privinta legilor justitiei\", iar opinia corpului magistratilor sa fie in mod real luata in considerare.

Magistrații se plâng Comisiei Europene

In raportul din noiembrie 2017 al Comisiei Europene privind MCV, aceasta a reiterat si subliniat ideea potrivit careia \"capacitatea Guvernului si a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv in ceea ce priveste legile justitiei va fi esentiala\".

Prevederile privind pensia de serviciu a magistratilor sunt parte integranta a statutului acestora si sunt reglementate exact prin legile justitiei.

Este inacceptabil si revoltatator faptul ca acum Comisia Europeana nu numai ca aproba conduite anterior criticate, ci si participa activ la negocierile ascunse cu partidele politice pe chestiuni ce tin de statutul magistratilor.

Cine semnează scrisoarea

Scrisoarea  este semnată de  judecătoarea Dana Gârbovan, reprezentanta  Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Andreea Ciucă – Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Florica Roman – Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Elena Iordache – Asociaţia Procurorilor din România (APR) vine în contextul în care reforma pensiilor speciale a fost avizată de Comisia Europeană, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te