Magistrații se pensionează la 60 ani cu o pensie specială de 21.000 lei, de 10 ori cât una „normală”

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.06.2023 - 18:59
Magistrații se pensionează la 60 ani cu o pensie specială de 21.000 lei. Valer Dorneanu, unul din ei - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Magistrații se pensionează la 60 ani cu o pensie specială de 21.000 lei. Valer Dorneanu, unul din ei - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Magistrații se pensionează la vârsta de 60 de ani și vor primi o pensie specială importantă. Acum, pensia medie a magistraților este de 21.000 de lei.

SHARE

Magistrații se pot pensiona la 60 de ani, cu cinci ani mai devreme decât ceilalți pensionari „speciali”.

Marius Budăi a încercat să explice cum va repara discrepanța dintre pensiile speciale ale magistraților și cele „normale”. 

Cifrele de azi arată:

- 4.862 de foști magistrați au încasat în luna decembrie, în medie, suma de 21.333 lei, sumă din care statul a plătit aproape 20.000 de lei, dat fiind că o bună parte dintre foștii procurori și foștii judecători nu au avut contribuții la sistemul public de pensii.

  • 1,31 milioane de români încasează lunar sub 1.000 de lei, cei mai mulți dintre aceștia 335.823 de persoane primind în luna decembrie sub 500 de lei, potrivit datelor CNPP.
  • Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.804 persoane, dintre care 2.200.689 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.937 de lei
  •  

Cum repară Budăi nedreptățile

„În primul rând, va creşte vârsta de pensionare, în al doilea rând va creşte perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni.

Treptat vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă. Asta înseamnă o aliniere a contributivităţii.
Dacă vorbim de magistraţi, nu se vor mai permite perioade asimilate şi, aşa cum era proiectul iniţial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an, să crească această perioadă până la 25 de ani.
Dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau un mandat fie de 4 ani, fie de cel puţin 14 ani - toate acestea au crescut şi s-au aliniat la 25 de ani.

Acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv şi ajungem să avem şi vârsta de pensionare crescută similar la 65 de ani, dar şi raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”, a spus Budăi, întrebat de jurnalişti despre modificarea pensiilor speciale, după ce la audieri a arătat că aşteaptă să primească raportul Comisiei Europene referitor la acest subiect.

Da, creşte vârsta de pensionare şi este prevăzut în amendamente la 65 (de ani - n. r.), cu excepţia magistraţilor, care rămân la 60, dar restul, toate categoriile, la 65 de ani.
Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, aşa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor şi sunt măsuri tranzitorii şi, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul”, a susţinut Marius Budăi, citat de Agerpres.

Citește și: Cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 5 miliarde în șapte ani. Mai darnici ca americanii

Cheltuielile au crescut enorm

Potrivit Guvernului cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei. Beneficiari de pensii de serviciu sunt 10.000, grosul fiind la pensiile militare.

Cheltuielile nu era atât de mari în urmă cu 6-7 ani. Peste 1,8 miliarde de euro (9 milioane de lei) s-au plătit de la buget în 2018 pentru sistemul de pensii speciale. În 2017, s-au plătit 1,5 miliarde euro (7,5 milioane de lei). 

Mai mult, în ianuarie 2018, PSD a contribuit la emiterea unei ordonanțe de urgență care permitea cumularea pensiei speciale cu salariul de la stat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te