Bulgaria susține inițiativa de creștere a competențelor Parchetului European, căruia i-ar fi acordat dreptul de a investiga încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Acest lucru a fost clarificat de declarația procurorului-șef european, Laura Kovesi, după întâlnirea cu premierul bulgar Nikolai Denkov, și cu viceprimministrul Maria Gabriel.
Laura Kovesi este comparată cu Giovanni Falcone
Kovesi a spus că, la întâlnirea cu Denkov și Gabriel, s-au discutat trei subiecte: finalizarea biroului Parchetului European din Bulgaria, competențele Parchetului European care afectează lupta împotriva grupurile infracționale organizate și creșterea puterilor instituției, în ce privește sancțiunile împotriva Rusiei.
„Felicit autoritățile din Bulgaria pentru că s-au alăturat inițiativei franco-germane de extindere a competențelor Parchetului European de a investiga eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei”, a spus Laura Kovesi.
Kovesi a adăugat că instituția are în prezent competențe foarte limitate de a investiga încălcările acestor sancțiuni, de către statele membre UE.
Citeşte şi: Parchetul condus de Kovesi, pe urmele a 15.000.000 € fraudați din România. 38 de descinderi
Potrivit româncei, pentru a schimba acest lucru, trebuie făcute două lucruri: adoptarea unei legislații naționale care să incrimineze eludarea sancțiunilor și creșterea competențelor Parchetului European, de a acoperi acest tip de infracțiuni.
Bulgaria a boicotat literalmente, până acum, sancțiunile europene împotriva Rusiei, impuse pentru prima dată în anul 2014, în legătură cu anexarea Peninsulei Crimeea, conform Mediapool.
Laura Kovesi a spus că biroul bulgar al Parchetului European poate fi dat ca exemplu bun.
„Comparând biroul din Bulgaria cu celelalte birouri, cred că am stabilit standarde bune aici”, a explicat Kovesi. Ea a menționat că este necesară numirea mai multor procurori europeni delegați din Bulgaria, pentru a finaliza componența acestei entităţi.
Citeşte şi: Austria nu ne vrea în Schengen, dar și-a dublat importurile din Rusia. Kovesi, chemată să ancheteze
Laura Kovesi a mai remarcat necesitatea ca polițiștii să sprijine activitatea procurorilor delegați.
Nu avem Falcone, nici Chiovesi "Din păcate, Bulgaria nu a reușit să-și găsească un Falcone și o Kovesi, ceea ce reflectă cum stau lucrurile", a declarat prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov, la forumul „Anticorupție, stabilitate democratică și securitate economică”, de la Sofia, organizat de Centrul pentru Studiul Democrației.
La eveniment a participat și procurorul șef european Laura Kovesi. Unul dintre pilonii civilizației este sistemul de justiție. În fiecare tranziție reușită, este nevoie de eroi curajoși care să umple structurile justiției cu conținut, a spus academicianul Denkov.
"Încă ne căutăm eroii"
El a subliniat că Bulgaria a făcut unele progrese, în ceea ce privește statul de drept. „În ultimul an, sub presiunea din afară, cu conștientizarea clară că nu mai poate fi așa, Bulgaria a făcut schimbări remarcabile în ceea ce privește legile, structurile care ar trebui să lupte împotriva corupției, precum și structurile care ar trebui să ne modernizeze. și țară europeană dezvoltată.
Încă ne căutăm eroii care să conducă aceste structuri și să spună: „Asta nu mai poate fi așa". De aceea, este foarte valoros ca Laura Kovesi să fie din nou în Bulgaria. În primul rând, să ne inspire că trebuie să continuăm să lucrăm în această direcție. În al doilea rând, să împărtășim experiența aceasta, despre cum putem fi mult mai eficienți.
În al treilea rând, să discutăm din nou, împreună cu viceprimministrul Gabriel, mai târziu, ce putem face pentru a lucra și mai eficient", a subliniat Denkov.
Cine a fost Giovanni Falcone
Giovanni Falcone (18 mai 1939 – 23 mai 1992) a fost un judecător și magistrat italian. Din biroul său din Palatul de Justiție din Palermo, Sicilia, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții profesionale încercând să răstoarne puterea mafiei siciliene.
După o carieră lungă și distinsă, ce a culminat cu marele proces din anii 1986–1987, pe 23 mai 1992, Falcone a fost asasinat de mafioţii Corleonesi, în atentatul Capaci, pe autostrada A29, lângă orașul Capaci, când mafioţii au aruncat efectiv în aer, pentru asta, autostrada.