Dosarul fiicei lui Mircea Cosma va fi trimis către rejudecare, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, citată de G4Media.
Andreea Cosma fusese condamnată în 2018 la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu.
Motivul invocat de ICCJ pentru anularea condamnării este compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, conform deciziei Curții Constituționale a României.
Andreea Cosma a fost condamnată într-un dosar în care procurorii au stabilit un prejudiciu de aproape 18 milioane de lei, în care au mai fost implicați și Florin Anghel, președinte al CJ Prahova, și Dănuț Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova.
Potrivit procurorilor, Florin Anghel este acuzat că l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.
Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.
Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, în calitate de notar, „a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.