Gorghiu a propus pe o funcție de șef la DNA o procuroare care a avut un lung conflict cu Kovesi

DE Alin Crișan | 28.11.2023 - 20:29
Gorghiu a propus pe o funcție de șef la DNA o procuroare care a avut un lung conflict cu Kovesi - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Gorghiu a propus pe o funcție de șef la DNA o procuroare care a avut un lung conflict cu Kovesi - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Gorghiu a propus pe o funcție de șef la DNA o procuroare care a avut un lung conflict cu Kovesi.

SHARE

Ministrul Justiție, Alina Gorghiu, a propus pe o funcție de conducere la DNA o procuroare care a avut un lung conflict cu Laura Codruța Kovesi.

Gorghiu a propus pe o funcție de șef la DNA o procuroare care a avut un lung conflict cu Kovesi

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a propus-o pe procuroarea Mihaiela Iorga-Moraru pentru funcţia de şef al Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie, urmând ca decizia finală să fie luată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mihaiela Iorga-Moraru a mai lucrat la DNA în mandatul lui Daniel Morar şi apoi al Laurei Codruţa Kovesi, cu ultima intrând în conflict care s-a lăsat cu procese în instanţă.

Astfel, în iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, pe motiv că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte.

Citește și: Ce adjuncți propune Ministerul Justiției pentru procurorul general, la DNA și DIICOT

La rândul ei, Mihaiela Iorga-Moraru şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Tot atunci, Mihaiela Iorga-Moraru susţinea că între ea şi Laura Kovesi exista o tensiune, determinată 'probabil' de faptul că nu a dat curs 'anumitor solicitări', referindu-se şi la un dosar în care era implicată Elena Udrea.

CSM a admis cererea de revocare, iar Mihaiela Iorga-Moraru a fost mutată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, însă nu a stat nicio zi aici, fiind delegată imediat la Parchetul General.

Conflictul dintre cele două a continuat după ce DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate.

Ulterior, în noiembrie 2017, Mihaiela Iorga-Moraru este pusă sub acuzare de DNA Ploieşti şi trimisă peste câteva luni în judecată, pentru că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Florian Walter, care era urmărit internaţional şi cercetat de DIICOT, scopul fiind acela de a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a acestuia. Ulterior, rechizitoriul întocmit de DNA Ploieşti a fost anulat de Instanţa supremă.

Apoi, în februarie 2018, Mihaiela Iorga-Moraru a afirmat la o televiziune că Laura Kovesi a chemat-o în birou şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, însă Kovesi a negat că ar fi avut loc o asemenea discuţie.

Citește și: Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Procurorii fac verificări la Direcția de Urbanism

În iulie 2018, Kovesi este revocată din funcţia de procuror şef al DNA, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce Mihaiela Iorga-Moraru va promova la Secţia specială, structură creată pentru a se ocupa exclusiv de infracţiunile săvârşite de magistraţi, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te