Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Procurorii fac verificări la Direcția de Urbanism

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.07.2023 - 12:22
Direcția Națională Anticorupție Foto: Facebook/DNA

Procurorii DNA au descins în această dimineață la sediul Primăriei Capitalei. Cercetările sunt făcute la Direcția de Urbanism

SHARE

Procurorii DNA au descins marți la sediul Primăriei Capitalei. Cercetările sunt făcute la Direcția de Urbanism.

Percheziții DNA la Primăria Capitalei. Procurorii fac verificări la Direcția de Urbanism

Vizat de anchetă ar fi noul arhitect șef al Capitalei, Matei Damian, conform informațiilor transmise de un post de televiziune.

Dosarul are legătură cu plângeri penale făcute de fostul arhitect șef al Primăriei București, Adrian Bold.

Ancheta vizează aproape 260 de certificate de urbanism și autorizații de construcții despre care Inspectoratul de Stat în Construcții susține că ar fi nelegale, spun surse Newsweek.

Citește și: Percheziții DNA la sediul Primăriei Capitalei

”Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus un denunț la DNA împotriva primarului general Nicușor Dan și a unui funcționar din Primăria Capitalei.

 Concret, in lunile aprilie-mai 2023, 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost emise, având la bază semnătura unui angajat care nu avea dreptul să facă acest lucru. Vorbim despre uzurparea calității oficiale de arhitect-șef al Municipiului București.

Faptele s-au petrecut cu complicitatea primarului general Nicușor Dan, care l-a și recompensat pe funcționarul uzurpator”, acuză FACIAS.

Ilegalitățile, descoperite de o altă instituție a statului

Sursa citată transmite că, ”în urma unui control recent, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că, în decursul lunilor aprilie și mai, Matei Damian, la acea dată director executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei, a semnat aproape 250 de acte de urbanism, emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan, deși directorul nu avea atribuții în acest sens”.

”Concret, conform legii, autorizația de construire se semnează de către primar, secretarul primăriei și de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul urbanismului din aparatul propriu al emitentului.

În acest caz, Matei Damian ar fi putut semna doar dacă primea o delegarea a atribuțiilor din partea arhitectului-șef, așa cum s-a întâmplat în alte situații.

Citește și: De ce a descins DNA la Primăria Corbeanca. Primarul Anton Valeriu, în vizorul procurorilor

Însă, în perioada în care inspectorii ISC au constatat neregulile, directorul executiv nu avea astfel de atribuții delegate, astfel încât s-a ajuns în situația în care toate autorizațiile și certificatele au fost semnate ilegal.

Deși cunoștea această situație, primarul Nicușor Dan nu a ezitat să emită actele menționate în raport, fiind complice la încălcarea legii. În plus, primarul general, în calitatea sa de semnatar al acestor autorizații și certificate, are obligația de a se asigura că procesele legale sunt respectate.

FACIAS consideră că aceste nereguli vor avea consecințe serioase, care vor presupune inclusiv  anularea autorizațiilor de construire, toate acestea aducând prejudicii semnificative beneficiarilor acestora și cetățenilor Capitalei, în general”, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa citată mai arată că, ”potrivit informațiilor din presă, primarul general ar avea o relație apropiată cu Matei Damian, pe care, ulterior semnării actelor ilegale care fac subiectul controlului ISC, l-a recompensat, numindu-l arhitect-șef interimar. Mai mult, acesta ar fi avut o reacție agresivă la reclamarea uzurpării atribuțiilor de către arhitectul-șef, neprelungindu-i mandatul și determinându-l astfel să se pensioneze.

Având în vedere toate aceste fapte, FACIAS a solicitat DNA o anchetă oficială prin care responsabilii să plătească pentru faptele comise, dar mai ales să fie prevenite aceste situații în care drepturile cetățenilor Capitalei sunt încălcate flagrant generându-se astfel prejudicii beneficiarilor contribuabili”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te