Procurorul General, acuzat că știa dinainte că dosarul „10 August” va fi clasat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.08.2020 - 13:22
Foto: Zf.ro

Asociația de procurori ”Inițiativa pentru Justiție” (AIJ) susține că procurorul general, Gabriela Scutea, știa de problemele din dosarul 10 August, dar nu a făcut nimic.

SHARE

„Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ), asociație profesională a procurorilor, având în vedere încercările de manipulare a opiniei publice vehiculate în spațiul public, aduce la cunoștință o serie de aspecte din care rezultă că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), doamna Scutea Gabriela, a fost informată de posibile deficiențe în efectuarea cercetărilor în dosarul 10 August, nu a luat nicio măsură pentru verificarea aspectelor semnalate și corectarea presupuselor deficiențe și a avut cunoștință de faptul că urma să se dispună o soluție de clasare în cauză”, arată procurorii într-un comunicat, citat de SpotMedia.

Între altele, procurorul general chiar a fost sesizat de Parchetul Militar privind posibile deficiențe în desfășurarea anchetei în dosar. De altfel, i s-a și cerut să dispună un control, însă cererea a fost ignorată.

”Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (PMTMB) a sesizat procurorul general al PÎCCJ, cu privire la posibile deficiențe în desfășurarea anchetei în dosarul 10 August, solicitând acestuia să dispună un control (…) pentru a se lămuri aspectele privind competența materială a DIICOT în cauză, modul de preluare a cauzei de la Secția Parchetelor Militare (SPM), precum și pentru a stabili dacă, la momentul reunirii dosarului, se mai efectuau investigații cu privire la infracțiunile contra siguranței naționale care atrăseseră competența DIICOT.

Sesizarea a fost transmisă la cabinetul procurorului general al PÎCCJ în data de 31.01.2020 (vineri), fiind înregistrată la PÎCCJ în intervalul 03-07.02.2020. Procurorul general interimar nu s-a pronunțat asupra solicitării, predând-o noului procuror general, Scutea Gabriela, după numirea în funcție la data de 20.02.2020. Aceasta nu a dat curs solicitării PMTMB și nu a dispus niciun fel de verificare asupra modului în care era efectuată urmărirea penală în cauza 10 August”, precizează sursa citaată.

”Întrucât procurorul-șef al DIICOT, Hosu Georgiana, a fost și procuror de caz în dosarul „10 August”, fiind astfel incompatibilă să efectueze controlul ierarhic cu privire la soluție și actele care au stat la baza ei, rezultă că atribuția respectivă revine procurorului general al PÎCCJ, Scutea Gabriela.

Peste 57.000 de persoane au semnat petiția Declic și îi cer procurorului general redeschiderea Dosarului 10 August

Prin urmare, este exclus ca aceasta să nu fi fost informată imediat ce a fost dispusă soluția de clasare, încă din data de 26.06.2020. De altfel, Scutea Gabriela nu a invocat vreodată că nu ar fi fost informată asupra soluției dispuse”, conform sursei citate.

Asociația mai subliniază că Gabriela Scutea avea posibilitatea de a infirma ordonanța de clasare a dosarului, dar nu a făcut acest lucru. Astfel, în opinia procurorilor, a dat ”dovadă de o pasivitate suspectă și total atipică personalității sale hiperactive și intruzive”.

”Deși avea posibilitatea de a verifica și infirma din oficiu ordonanța de clasare, dacă apreciază ca fiind nelegală sau netemeinică, inclusiv pe motiv că urmărirea penală este incompletă, Scutea Gabriela nu și-a exercitat atribuția legală de procuror ierarhic superior, dând dovadă de o pasivitate suspectă și total atipică personalității sale hiperactive și intruzive.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te