EXCLUSIV Poliția Locală S1, care a filat-o pe Clotilde, reclamată la parchet de Curtea de Conturi

DE Petru Zoltan | Actualizat: 31.10.2020 - 22:25
Poliția Locală Sector 1/FOTO: facebook.com

Poliția Locală Sector 1 a fost implicată în numeroase scandaluri de corupție și abuzuri. Totul a culminat cu o acțiune ilegală de urmărire și filaj a actualului primar al Sectorului 1, Clotilde Armand. Acum, Curtea de Conturi a României acuză Poliția Locală de un prejudiciu.

SHARE

Curtea de Conturi a României acuză Poliția Locală, condusă de directorul Ionuț Deaconu, că a prejudiciat bugetul local cu suma de 3,27 milioane lei.

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul

Curtea de Conturi a României a transmis, la solicitarea Newsweek România, că la Poliția Locală Sector 1 s-a constatat un prejudiciu de 3.274.505 lei, adică în jur 650.000 euro, motiv pentru care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1.

Biroul de Presă al Curții de Conturi nu a vrut să comunice de unde rezultă acest prejudiciu pentru că întreaga documentație a fost predată procurorilor de la Sectorul 1. Actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, în subordinea căreia se află Poliția Locală Sector 1, nu a răspuns întrebărilor adresa de Newsweek România.

Contracte fictive, comisioane de 500.000 euro

Corupția din sânul Poliției Locale Sector 1 a fost demascată de Direcția Națională Anticorupție în anul 2016. În acel an, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emanoil Bocean, consilierul pe ordine publică al primarului Andrei Chiliman și coordonatorul Poliției Locale Sector 1. Emanoil Bocean a fost acuzat de trafic de influență pentru că „a pretins și primit de la oameni de afaceri sume de bani sub forma unor comisioane, în cuantum total de 2.256.000 lei, pentru ca în schimb să își exercite influența asupra persoanelor cu putere de decizie din Poliția Locală și Primăria Sectorului 1 București astfel încât, prin licitații trucate sau prin atribuire directă, firmele oamenilor de afaceri respectivi să obțină contracte de lucrări publice de la instituțiile menționate”.

Procurorii anticorupției susțin că contracte cu pricina aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curățenie a imobilelor aparținând Politiei Locale Sector 1 București, demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a Sectorului 1, lucrări de îndepărtare graffiti, lucrări de demontare a construcțiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, livrarea de produse de curățenie. Dar, în realitate, lucrările nu au fost executate.

Clotilde Armand, urmărită și filată 

În urmă cu aproximativ două luni, actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a acuzat pe șefii Poliției Locale Sector 1 că au coordonat niște acțiuni de urmărire și filaj împotriva ei, în timpul protestelor din 2017.

„Am depus la DNA plângere împotriva primarului Sectorului 1 și împotriva șefilor poliției locale pentru că am fost urmărită și filată de Poliția Locală la protestele din 2017. Aceste practici deprinse de la Securitatea comunistă nu trebuie tolerate. Am încredere în Justiția română. La 30 de ani de când eroii Revoluției Române au murit strigând <<Libertate!>> nu este acceptabil așa ceva”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Ulterior Alianţa USR-PLUS a transmis un comunicat de presă în care reclamă că primarii PSD în funcţie „au transformat poliţiştii locali în bodyguarzii lor personali” și că alianța va desființa Poliția Locală.

Ce spune Poliția Locală Sector 1?

În replică, Poliția Locală Sector 1 a menționat pe contul de facebook al instituției publice că „Poliția Locală Sector 1 nu efectuează acte de Poliție Politică”, doar ar fi respectat legislația în vigoare.

„Conform Legii 155/2010, Capitolul III, Art.6, litera g) Poliția Locală are următoarele atribuții: participarea împreună cu alte autorități competente, la asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia mitingurilor, marșurilor, demonstrațiilor, procesiunilor, acțiunilor de pichetare, acțiunilor comerciale promoționale, manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, după caz, precum și a altor asemenea activități care se desfășoară în spațiul public și care implică aglomerări de persoane. (…) Menționăm faptul că la fiecare acțiune întreprinsă de Poliția Locală Sector 1 sunt desemnați unul sau mai mulți coordonatori ai planurilor de măsuri din rândul conducătorilor instituției. Datorită faptului că era o acțiune de mare amploare și în care erau implicate mai multe servicii din cadrul instituției noastre, pentru o bună desfășurare a activității și pentru o bună coordonare, la fața locului au fost prezenți toți șefii structurilor implicate, împreună cu directorul general. Așadar, prezența Directorului General și a șefilor de structuri a fost una legală și imperios necesară”, se menționează în comunicatul emis de Poliția Locală Sector 1 în urma acuzațiilor lansate de Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te