EXCLUSIV Cazul Mansouri: Iranul acuză România de înșelăciune. Familia nu știe unde este cadavrul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.07.2020 - 08:55

Un site apropiat de Consiliul Suprem de Securitate Națională din Iran a anunțat că „trupul neînsuflețit al judecătorului Gholam Reza Mansouri, care a fost găsit mort la București luna trecută, a ajuns marți la Teheran, dar fără probele cerute”.

SHARE

Potrivit Nour News, Poliția Română a transmis și un raport de 29 de pagini autorităților iraniene, dar a refuzat să trimită imagini de la camerele de luat vederi ale hotelului din București, unde s-a raportat că Mansouri a fost găsit mort la 19 iunie, „în timp ce era sub monitorizarea poliției”.


Conform raportului înaintat Teheranului, Mansouri ar fi căzut de la un etaj superior al hotelului.

„Dar nu este clar dacă a fost o înșelăciune. Reținerea materialelor video întărește suspiciunile din jurul cazului”, scrie Nour News, fără să explice la ce tip de suspiciuni se referă.

Anterior, oficialități iraniene au avansat ipoteza că Mansouri ar fi fost ucis de membri ai opoziției iraniene (MEK), care „se bucură de protecție în România”, după ce, doar cu câteva ore înainte, lăudau România pentru „relațiile profunde” cu Iranul pe care le-a dovedit în acest caz! Pentru toate aceste afirmații, Ministerul român de Externe l-a chemat pe ambasadorul iranian la București, Morteza Aboutalebi, să dea explicații.

Despre ce înșelăciune ar putea fi vorba acum, rămâne de văzut.

Între timp, canalul Telegram al Agenției de știri Fars, afiliată Garzii Revoluționare din Iran (IRGC), l-a citat pe fratele judecătorului Mansouri, Mohammad Reza, care a declarant că familia nu a fost informată despre sosirea cadavrului. Adică nici IRGC n-a fost informată? Chiar ciudat!

Fratele său susține că judecătorul a spus familiei că este îngrijorat pentru siguranța lui și se teme că ar putea fi asasinat.

Mohammad Reza nu este „oricine” la Teheran, să nu fie informat despre aducerea cadavrului fratelui său.


El face parte din cercul apropiat al președintelui iranian Hassan Rouhani, ocupând funcția de secretar al Consiliului de Investigare pentru Încălcări ale Regulilor Administrative ale angajaților Organizației de Planificare și Buget și șeful Organizației Planului și Bugetului.

Poliția Română nu s-a pronunțat definitiv dacă judecătorul s-a sinucis sau a fost victima unei omucideri, dar anumite cercuri de la Teheran ar fi satisfăcute dacă ar fi omucidere, comisă de MEK, neapărat.

 

Citiți și https://newsweek.ro/actualitate/enigmele-mortii-judecatorului-iranian-la-bucuresti-s-a-sinucis-a-fost-ucis-sau-a-fost-predat-viu

 

Pe de altă parte, unii parlamentari iranieni, inclusiv Mojtaba Zolnouri, președintele Comisiei de Politică Externă și Securitate Națională a Parlamentului, au susținut că Gholam Reza Mansouri ar fi putut fi victima „unei bande terifiante din sistemul judiciar”.

Ce a declarat Mansouri la instanța din România. De cine îi era teamă

Gholam Reza Mansouri a declarat în fața instanței din România, care l-a interogat cu privire la cererea Iranului de extrădare a sa, că este nevinovat de acuzațiile de corupție și a executat doar ordinele venite de la un alt judecător, potrivit Radio Farda, care a intrat în posesia procesului verbal și l-a publicat în exclusivitate.

Conform procesului-verbal al extrădării lui Mansouri, ședință ce a avut loc la 12 iunie la București, acesta a declarat că a fost judecător timp de 30 de ani și s-a văzut prins într-un „scenariu fals” al autorităților iraniene împotriva lui după pensionarea sa, care a avut loc anul trecut.

Gholam Reza Mansouri a fost numit judecător la Curtea Supremă de către fostul șef al Justiției, ayatollahul Sadeq Amoli-Larijani, înainte de a se retrage. Cazul de corupție dăunează foarte mult lui Larijani, care conduce acum foarte influentul Consiliu de Expediență, un organism însărcinat cu soluționarea litigiilor dintre Parlament și Consiliul de Pază, numit de liderul suprem Ali Khamenei.

Mansouri nu a oferit detalii despre „scenariu”, dar avocatul numit de instanță, care l-a reprezentat pe Mansouri și i-a fost și traducător, a declarat că acuzațiile de corupție aduse lui Mansouri sunt „nefondate” și „politice”. Primul suspect în cazul procesului de corupție de la Teheran este fostul șef-adjunct al Justiției, Akbar Tabari.

Avocatul lui Mansouri a declarat în instanță că acuzația principală ce i se aduce clientului său este primirea de mită pentru a lua hotărâri favorabile pentru persoanele implicate ulterior într-un caz major de corupție din Iran. Acesta a susținut că fostul judecător Mansouri nu avea nicio autoritate în acest sens și „a implementat pur și simplu verdictele unui alt judecător”, care nu a fost numit în cadrul ședinței. În procesul din Iran nu s-a menționat niciun alt judecător în legătură cu presupusele infracțiuni ale lui Mansouri.

Mansouri ar fi primit o mită de jumătate de milion de euro de la unul dintre inculpații din dosarul de corupție pentru a fi achitat. Respectivul inculpat a scăpat din țară anul trecut și este considerat acum fugar. În total, opt inculpați din dosarul de corupție au fugit din Iran, inclusiv Mansouri.

Un alt inculpat din dosar, care a livrat personal banii lui Mansouri, în mai multe tranșe, a declarat în proces că Mansouri i-a cerut să spună că banii i-au fost dați sub formă de împrumut.

Avocatul lui Mansouri a susținut că există motive serioase că extrădarea nu va îndeplini condițiile prevăzute de lege și că nu există niciun pericol dacă va fi eliberat, având în vedere că s-a prezentat în mod voluntar la Ambasada Iranului când a aflat că este urmărit penal în Iran și continuă să coopereze cu organele de urmărire penală.

Însă, avocatul a prezentat documente medicale ce arătau că Mansouri a suferit unele convulsii în noaptea precedentă (când se afla la Ambasada Iranului) și se temea nu numai pentru propria viață, ci și pentru familia sa din Iran.

Deci nu de MEK se temea Mansouri.

Mansouri a susținut că deține dovezi în România cu privire la nevinovăția sa și că le va pregăti pentru următoarea ședință a instanței, dacă nu va fi reținut.

Având în vedere toate acestea, Curtea a decis că, dacă de principiu Mansouri ar putea fi extrădat, totuși autoritățile iraniene nu au oferit suficiente dovezi despre vinovăția lui.

În mod ciudat sau nu, oficialii iranieni s-au pronunțat și ei împotriva arestării preventive a lui Mansouri, dar au cerut ca acesta să rămână în România sub control și supraveghere judiciară pe o perioadă de 30 de zile „pentru a-l împiedica să se sustragă procesului de extrădare”.

De ce ciudat? Pentru că dacă ar fi fost reținut, oficialii iranieni ar fi fost mai siguri că acesta n-are unde pleca și acum, cu certitudine, nu ar mai exista dosarul morții suspecte a acestuia.

Deci, Mansouri a fost eliberat sub control judiciar și s-a cazat la hotelul Duke, de unde a căzut misterios de la înălțime și a murit, la 19 iunie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te