„În luna mai 2021 au beneficiat de sporul pentru condiții de muncă un număr de 618 angajați, iar de sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, precum și de sporul pentru păstrarea confidențialității un număr de 547 de angajați din cadrul DIICOT”, se arată într-un răspuns al instituției pentru Newsweek România.
Din documentele interne, se poate vedea că o serie de angajați primesc mai multe sporuri în același timp.
Sporuri de risc și confidențialitate la DIICOT: între 3.100 și 8.300 de lei pe lună
Procurorul-șef adjunct încasează un salariu de 27.500 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 4.125 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 4.125 de lei.
Procurorul-șef secție încasează un salariu de 27.000 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 4.050 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 4.050 de lei.
Specialist IT șef încasează un salariu de 12.883 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 1.932 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 1.932 de lei.
Grefier grad I încasează un salariu de 7.423 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 1.113 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 1.113 de lei.
Manager economic încasează un salariu de 21.750 lei la care se adaugă „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 3.129 de lei.
Citește și: Sporuri de risc și confidențialitate la angajații din DIICOT
Consilier încasează un salariu de 9.425 lei la care se adaugă „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 1.414 de lei.
Ofițer încasează un salariu de 13.719 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 2.058 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 2.058 de lei. Citește și: Sporuri de risc și confidențialitate la angajații din DIICOT
Zgomotele și vibrațiile, condiții vătămătoare
Sporurile au fost acordate pe baza unor buletine de analize care au fost realizate anul trecut de către o instituție aflată în subordinea Ministerului Educației. DIICOT a explicat pentru Newsweek România că „factorii care sunt avuți în vedere la încadrarea locurilor de muncă în condiții grele, vătămătoare sau periculoase și la stabilirea cuatumului sunt:
a. Existența factorilor nocivi și mecanismul lor de acțiune asupa oragnismului,
b. Intensitatea de acțiune a factorilor…,
c. Durata de expunere,
d. Existența unor condiții de muncă care pot provoca o temere determinată de un risc de accidentare sau îmbolnăvire,
e. Existența unor condiții de muncă ce implică un efort fizic, în condiții nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibrații.”
În anul 2020, la DIICOT s-au făcut buletine de analiză care au determinat existența a cel puțin 4 factori dintre cei mai sus enunțați.
Astfel, DIICOT a putut acorda angajaților sporuri pentru condiții de muncă de 15% din venit (pragul maxim posibil).
DIICOT nu a răspuns care este cuatumul total al sporturilor acordate într-o lună, respectiv un an de zile. Buletinele de analiză au fost realizate de Insitutul Național de cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru-Darabont” din București.
Newsweek România a scris că institutul a trecut în subordinea Ministerului Educației. Institutul a realizat buletine de analize pentru mai multe instituții de stat inclusiv pentru Ministerul Educației.
Citește și: Bolile închipuite care aduc sporuri angajaților din Educație, găsite de un institut din subordine
Newswek România a adresat Institutului o serie de întrebări fără să primească răspunsuri concrete.